Topolovka růžová /Alcea rosea/

čeleď: růžovité

Topolovka růžová – popis

Topolovka růžová se pěstuje jako letnička nebo dvouletka. Dorůstá do výšky 160 - 220 cm. Lodyha je přímá, plstnatá, později chlupatá. Listy jsou též porostlé chloupky, střídavé, srdčité s vroubkovanými laloky. Má velké, výrazné květy, které kvetou v bílé, růžové, červené až skoro černé barvě. Plody jsou terčovité, složené z jednosemenných plůdků.

Topolovka růžová – léčivé účinky

Květy topolovky růžové obsahují polysacharidy, anthocyany, tzv. althein, slizy, třísloviny, glykosidy a další látky. Zmíněný althein je vínově růžové barvivo, které se užívalo k barvení vína, sirupů, potravin či kůží. Největší obsah účinných látek je v černofialovém květu, v květech jiných barev je jich údajně méně. Květy se používají vnitřně ve formě nálevu k podpoře vykašlávání při katarech horních cest dýchacích doprovázených suchým křečovitým kašlem. Nálev lze použít i ke kloktání. Topolovka růžová působí zároveň mírně projímavě. Má podobné léčivé vlastnosti jako proskurník lékařský. Pro své mírné účinky je vhodná i pro děti a starší lidi.

Použitelné části topolovka růžová: květ, kořen

Období květu: červenec až říjen

Topolovka růžová – použití v kuchyni a pěstování

Pěstuje se v řadě odrůd, které se liší barvou květů (téměř všechny barvy vyjma modré, některé formy jsou i žíhané, skvrnité nebo pruhované) i tvarem květů (jednoduché, poloplné, plné). Vyžaduje slunné stanoviště a běžnou zahradní půdu. Nejčastěji se množí semeny, která se vysévají v květnu, semenáčky se v záři přesazují na stanoviště, kde mají v příštím roce kvést. Jedním z lidových názvů u nás je slézová růže. Její český název zřejmě vznikl omylem. Nejedná se o překlad z německého der Pappel (topol), ale název papula, který ve středověké latině označoval puchýř (jakýsi sléz). Původní topolovky z Malé Asie se od blízce příbuzných proskurníků liší drobnými detaily, jako je velikost květů či tvar tyčinkové trubky. Barvivo získané z květů topolovky se dříve užívalo k dobarvování červeného vína, likérů a v potravinářství.

Tip: Macerát

Macerát se připravuje ze 4 lžiček drobně řezaného sušeného kořene, který zalijeme 2 sklenicemi horké vody a necháme přes noc vylouhovat. Ráno jej přecedíme, přihřejeme a opět popíjíme po celý den.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1710x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.