Tmavobělka žlutavá /Melanoleuca cognata/

Foto: Wikimedia, Autor: Ak ccm

▪ Tmavobělka žlutavá - vzhled

Klobouk široký 5 – 14 cm, s tupým hrbolkem a podvinutým okrajem, lysý, hladký, zbarvený jako bílá káva, za vlhka šedohnědý. Lupeny má tmavobělka žlutavá husté, krémové.

Třeň 5 - 10 x 1 – 1,5 cm, na vrcholu bělavě vločkatý, nížeji na okrově hnědavém podkladě vláknitý.

Dužnina v klobouku šťavnatá, bělavě okrová až vodnatě hnědavá, ve třeni vláknitá a masově hnědavá.

▪ Tmavobělka žlutavá - výskyt

Tmavobělka žlutavá je jedna z prvních jedlých hub, které se zjara objevují. Vyrůstá ještě před májovkami, přičemž na konci dubna, respektive počátkem května se s ní setkáváme nejčastěji. Poznáme ji podle víceméně jednobarevných, žlutohnědých či okrově hnědých plodnic a jemné kořeněné vůně.

▪ Tmavobělka žlutavá - vliv na zdraví

Co se týká výživové hodnoty nejsou na tom houby moc dobře, ocenit ale můžeme jejich nízkou energetickou hodnotu, např. při redukci váhy.

▪ Tmavobělka žlutavá - možnosti využití

Tato houba je jedlá, vhodná k úpravě začerstva i k nakládání do octa.

▪ Tmavobělka žlutavá - recept

Houbový trhanec

500 g hub
5 rohlíků
3 vejce
5 dl mléka
30 g másla
3 lžíce oleje
kmín
zelená petrželová nať
sůl
tuk na vytření pekáče

Očištěné houby nakrájíme na plátky, posypeme rozdrceným kmínem, nasekanou petrželkou, solí a dusíme na oleji. Přidáme pokrájené rohlíky na kostky, máslo a vejce rozšlehaná ve vlažném mléce. Směs rozložíme na olejem vytřený pekáč a zapečeme v troubě.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 923x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.