Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Zavařování hotových jídelChystáte se na dovolenou a sháníte nové recepty na zavařování hotových jídel, které na cestách jednoduše vyklopíte ze sklenice a ohřejete? Receptů na zavařování jídla a praktických rad pro zavařování není nikdy dost, tak se nechte inspirovat těmi našimi.

Důvod, proč zavařovat hotové jídlo na dovolenou, je zřejmý. Nejen, že takto upravený pokrm vydrží opravdu dlouho, ale také vám tato příprava ušetří spoustu času, starostí i peněz, a vy si tak můžete naplno vychutnávat volný čas se svou rodinou nebo přáteli. V neposlední řadě se nemusíte spoléhat na konzervy, které obsahují spoustu škodlivých látek, a jejich chuť se s domácí stravou nedá srovnat. 

A co všechno lze z hotových jídel zavařovat? Téměř vše, na co si vzpomenete, od polévek a pomazánek, přes uzeniny a ryby, až po masité pokrmy.  

Zásady a rady při zavařování hotových jídel

  • Při zavařování hotových jídel je třeba mít vždy perfektně čisté ruce, aby se jídlo před zavíčkováním neznehodnotilo.
  • Stejně tak musejí být perfektně čisté i zavařovací sklenice a víčka, před zavařováním bychom je měli vyvařit a nechat uschnout (neutírat).
  • Sklenice nesmí být naplněná až po vrch tekutinou (lákem, šťávou apod.). Víčko pak nemusí dokonale těsnit. Optimální výška tekutiny je 2/3 sklenice.
  • Pro maso se používají víčka s červeným těsněním.
  • Nezavařujeme pokrmy, které obsahují smetanu nebo mouku. Pokud je třeba, přidáme tyto suroviny až při ohřívání jídla.
  • Maso před zavařováním vždy zbavíme kostí.
  • Správnou těsnost víčka ověříme obrácením sklenice dnem vzhůru. Nejen, že tekutina nebude vytékat, ale nesmí ani stoupat bubliny.
  • Pokud se stane, že i přes dodržení všech pravidel otevřená sklenice vykazuje jakékoli známky zkažení (podezřelý zápach, povlak,…), nikdy takové jídlo nekonzumujeme!

Obecné rady, jak na zavařování hotových jídel na dovolenou

Zavařování masa a pokrmů s masem

Zavařovat můžeme maso hovězí, vepřové, drůbeží, jehněčí, zvěřinu i ryby. Před zavařováním maso upravíme buď vařením, pečením nebo dušením, do sklenic je dáváme ještě za tepla a zalíváme šťávou nebo vývarem. I sklenice by měly být teplé. I zde platí, že tekutina by neměla přesáhnout výšku 2/3 sklenice, samotné maso nemusí být celé ponořené. Zavařoval lze samozřejmě i maso bez šťávy. 

Důkladně uzavřené zavařovací sklenice vložíme do vody a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny. Necháme stát do druhého dne a zavaříme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zavařování uzenin

Klobásky, párky, slaninu nebo libovolné, tepelně upravené uzeniny opláchneme, dáme do zavařovací sklenice o objemu 0,7 l asi do 2/3, přidáme asi 2 cm vody, zavíčkujeme a ihned zavaříme při 100 °C asi 1 hodinu. Necháme stát do druhého dne a postup sterilování zopakujeme. Uzeniny by neměly být ve sklenici namačkané.

Zavařování polévek

Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, ovšem zavaření nudlí a jiných zavářek necháme až na dobu před konzumací. Zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě opakujeme proces zavařování 45 minut.

Zavařování paštik a pomazánek

Zavařování paštiky a pomazánek, mezi které můžeme zařadit např. škvarkovou, masovou, houbovou nebo zeleninovou, probíhá při 90 °C přibližně 40 minut. Stejně jako u ostatních zavařených jídel, i u paštik a pomazánek opakujeme zavaření další den, asi 30 minut.

Vše o zavařování červené řepy, která bude skvělým doplňkem k hotovým jídlům.

Sterilování hotových jídel

Recepty na zavařovaná hotová jídla

Zavařená kuřecí polévka

Ingredience

  • 1 kuřecí skelet
  • 1 kuřecí stehno
  • 4 kuřecí křídla
  • 2 mrkve
  • ½ celeru
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 1 hrst petrželové natě nebo libečku
  • sůl

Zavařená kuřecí polévka – postup přípravy

Všechny části kuřete vložíme do hrnce, přidáme 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, cibuli i se slupkou a koření, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme „probublávat“ minimálním varem asi 2 hodiny. Vývar přecedíme a vrátíme do něj obrané a nakrájené maso. Zbylou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru) nakrájíme na větší kousky a dáme vařit pouze na 5 minut do vývaru (dovaří se zavařováním). Vývar nalijeme do připravených sklenic (hladina cca 3 cm pod víčkem), zavíčkujeme a zavařujeme při 100 °C asi 1 hodinu. Další den zopakujeme ještě asi 45 minut. Pokud chceme do polévky i nudle nebo jinou zavářku, přidáme je až po otevření sklenice před podáváním. 

Pikantní zeleninová směs

Ingredience

  • 5 barevných paprik (nepálivých)
  • 1 balení kysaného sterilovaného zelí
  • chilli papričky dle chuti a pálivosti
  • 1 větší salátová okurka
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • ½ žlutého melounu

Na nálev

  • 2 litry vody
  • 0,4 l octa
  • 15 dkg cukru
  • 6 dkg soli
  • 5 bobkových listů
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, mrkev a papričky na tenká kolečka, okurku nastrouháme, zelí překrájíme, papriky na meloun nakrájíme na drobné kostky nebo nudličky. Veškerou zeleninu důkladně promícháme a naplníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice). Zalijeme lákem, zavíčkujeme a zavaříme při teplotě 100 °C asi 45 minut. Další den zavaříme ještě 30 minut. 

Zavařené hovězí maso

Ingredience

  • 2 kg hovězí kližky
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • olej

Zavařené hovězí maso – postup přípravy

Hovězí kližku nakrájíme na kostky nebo na plátky, osolíme, opepříme a v hrnci nebo pekáčku zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme horkým vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a vaříme pod pokličkou asi 1 hodinu (do poloměkka). Do připravených teplých sklenic plníme hotové maso (asi do 2/3 výšky sklenice), zavíčkujeme a sterilujeme na 100 °C 1,5 hodiny. Druhý den opakujeme zavaření při stejné teplotě 1 hodinu.

Zavařené pečené vepřové maso

Ingredience

  • 2 kg vepřové krkovice nebo plecka
  • 1 kg vepřového bůčku
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • česnek

Zavařené pečené vepřové maso – postup přípravy

Všechno maso nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm. Česnek rozetřeme se solí a společně s kmínem vetřeme do masa, takto necháme 2 hodiny v přikrytém pekáčku odležet v lednici. Troubu rozehřejeme na 180 °C, maso podlijeme trochou vody a zakryté pečeme 45 minut, odkryté poté ještě asi 15 minut, až se maso mírně opeče. Ještě teplé maso plníme do teplých sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice), zalijeme vypečenou šťávou a zavařujeme na 100 °C asi 1,5 hodiny, druhý den ještě 1 hodinu. 

Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • oblíbené koření a bylinky (tymián, bazalka, oregano, provensálské,…)
  • Bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Zavařená rajčatová omáčka k těstovinám – postup přípravy

Rajčata nakrojíme do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme „bubáků“ a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, necháme zesklovatět, přidáme cukr a necháme chvilku zkaramelizovat. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 30 minut. Přidáme prolisovaný česnek, přidáme koření a bylinky dle chuti a necháme ještě 10 minut dusit. Ještě teplou omáčku plníme do sklenic (asi do 2/3 výšky sklenice) a zavařujeme při teplotě 100 °C asi 1 hodinu. Další den zavaření opakujeme dalších asi 45 minut.

Domácí paštika na cesty

Ingredience

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • ½ kg vepřových jater
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce sádla

Domácí paštika na cesty – postup přípravy

Cibuli nakrájíme na drobno, na sádle necháme zesklovatět, přidáme na menší kostky nakrájený bůček a dusíme za občasného míchání doměkka. Játra umeleme na masovém strojku a 2x pomeleme i podušený bůček. Společně ještě 10 minut dusíme, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Teplé plníme do připravených sklenic asi 2 cm pod okraj, zavíčkujeme a zavaříme na 100 °C 1,5 hodiny. Další den zavaření opakujeme ještě 1 hodinu.

Další skvělé recepty na domácí paštiky naleznete zde.

Zavařená škvarková pomazánka

Ingredience

  • ¾ kg škvarků
  • 1 větší sklenice zeleninového leča
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g plnotučné hořčice
  • 4 vejce
  • 2 lžíce polévkového koření
  • 1 lžička soli

Zavařená škvarková pomazánka – postup přípravy

Škvarky a česnek semeleme na masovém strojku na kaši, lečo buď nakrájíme na drobné kousky, nebo také semeleme. Veškeré ingredience důkladně promícháme, plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice) a zavařujeme při teplotě 90 °C asi 45 minut. Druhý den opakujeme zavaření asi 30 minut.

Lečo s uzeninou

Ingredience

  • 300 g paprik
  • 300 g rajčat
  • 2 cibule
  • 250 g oblíbené uzeniny (párky, vuřty, klobásky,…)
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl
  • mletý pepř
  • máslo

Lečo s uzeninou – postup přípravy

Na másle zpěníme na mírném ohni nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nebo kostky pokrájenou uzeninu a krátce orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, sůl a koření, 2 lžíce vody a dusíme pod pokličkou 5 minut. Rajčatům nakrojíme slupku do kříže, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme. Rajčata přidáme ke směsi, podusíme společně ještě 5 minut a necháme mírně vychladnout. Ještě teplé plníme do připravených sklenic (asi 2 cm pod okraj sklenice), zavíčkujeme a zavařujeme při teplotě 95 °C asi 40 minut, druhý den znovu zavaříme asi 25 minut. Před konzumací do ohřáté směsi můžeme vmíchat vejce.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 29726x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.