Tipy na pěstování cukety: Kam cukíny zasadit a jak na skladování cuket?

Květ cuketyCukety se na českých zahrádkách začaly častěji objevovat teprve před zhruba dvaceti lety. Počítalo se s nimi původně jako s odolnější náhradou okurek. Ty však své místo neztratily, přežily i období, kdy úrodu decimovaly plísně. Cuketa tak není náhražkou, ale plnohodnotnou rostlinou i potravinou, která má navíc v kulinářství zcela jiné uplatnění. Její pěstování ke všemu není vůbec složité, zvládne ho i začátečník. 

Cuketa nebo cukína?

Cuketa je kultivarem jednoleté rostliny, která se řadí k tykvi obecné (Cucurbita pepo). Je příbuzná s patisony a dalšími tykvemi. Původní domovinou tykve je Střední Amerika, odkud se do Evropy dostala v souvislosti s kolumbovskými výpravami během 15. století. Cuketa z ní pak byla vyšlechtěna v Itálii a její název je odvozen z italského „zucca“ neboli tykev. V češtině se jí říká cuketa nebo cukína a obojí je správné. V Itálii se totiž pro cuketu používá ženská zdrobnělina jejího názvu „zucchine“, zatímco v angličtině se užívá naopak mužské zdrobněliny: „zucchini“ anebo „zucchetti“. Ačkoliv z hlediska kulinářského se cuketa považuje za zeleninu, z hlediska botanického je cuketa ovoce

Cuketa a její výživové hodnoty

Cuketa je z 90% tvořena vodou. Co do množství vitamínů a minerálů není cuketa velký přeborník. Je v ní obsažen provitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín E a i něco minerálních látek. Zejména draslík, také fosfor, vápník, hořčík, dále je cuketa zdrojem železa, mědi, fluoru a zinku. Sodíku obsahuje pouze velmi malé množství. Je vhodnou potravinou při redukčních dietách, protože má jen nízké množství kalorií a sice pouhých 19 kcal na 100g vařené cukety. Množství kalorií se samozřejmě mění a zvyšuje dle použité úpravy. 

Cuketa a vliv na zdraví

Mohlo by se tedy zdát, že cuketa kromě nízké kalorické hodnoty a tudíž možnosti zařadit ji do jídelníčku všech, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost, toho mnoho z hlediska vlivu na zdraví nenabízí. Zkusme se na to však podívat trochu podrobněji. Jestliže obsahuje vitamíny ze skupiny B, pak působí blahodárně na nervovou soustavu. Je také snadno stravitelná a může se stát součástí různých, nejen redukčních diet, zejména pak při problémech s trávící soustavou anebo játry. Cukety jsou také lehce zásadité. Překyselený organismus působí řadu zdravotních problémů a cuketa tak může pomoct udržet acidobazickou rovnováhu. Velké množství vody a draslík, které cuketa obsahuje, mají detoxikační účinky a napomáhají vylučování škodlivých látek z organismu a povzbuzuje se tak činnost ledvin. Díky svému nízkému glykemickému indexu nezpůsobuje kolísání cukru v těle a je vhodnou potravinou také pro diabetiky. Také pro těhotné ženy je konzumace cukety přínosná kvůli obsahu kyseliny listové. Ta je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy plodu. Působení cukety ocení lidé, kteří mají sníženou peristaltiku střev a problémy se zácpou. Vláknina, kterou cuketa obsahuje, čistí střeva a zlepšuje jejich pohyb, průchodnost i vyprazdňování. Obsahuje také látky s protirakovinným účinkem.

Pěstování cukety

Kam zasadit cuketu?

Cuketám nejlépe vyhovují těžší, hlinité půdy. Je vhodné si záhon pro pěstování cuket připravit již na podzim, kdy do půdy zapracujeme hnůj. Pokud se nám to z jakéhokoliv důvodu nepodařilo, můžeme to dohnat na jaře. Hnojíme kompostem a můžeme doplnit také průmyslové hnojivo. Cuketám se bude dobře dařit na teplém a přitom chráněném místě. Aby se půda před výsevem stačila dostatečně prohřát, můžeme ji zhruba 1 – 3 týdny předtím zakrýt černou fólií. 

Druhy cuket

Klasická cuketa je zelená a podlouhlá, tvarově podobná okurce. Pokud chceme mít zahrádku pestrou, není problém zakoupit si i jiné odrůdy. Na výběr máme cukety žluté, pruhované, bělavé, různě zelené (od nejsvětlejší po nejtmavší) atd. Cukety ale mohou být nejen podlouhlé. Existují odrůdy, jejichž plody jsou kulaté. Chuťově se různé odrůdy cukety od sebe neliší a také barva dužiny je vždy stejná. Rozdíly jsou pouze ve tvarech bulvy a barvách slupky. 

Výsadba cukety

Ideální dobou pro výsadbu cuket je období mezi koncem dubna a v první polovině května. Do hnízd, vzdálených od sebe zhruba 80 x 100 cm vkládáme dvě až tři semena cukety. Je důležité dodržovat tuto vzdálenost, která zajistí, aby porost příliš nezhoustl a nestal se náchylným k plísním a houbovým chorobám. Oceníme to zejména tehdy, pokud nastane deštivé a studené léto.

Cukety si můžeme sami předpěstovat anebo koupit již přímo sazeničky. K jejich předpěstování je vhodné použít rašelinové květináče, které se vkládají do záhonu i s rostlinkami. Samozřejmě se mohou použít i klasické květináče či truhlíky anebo kelímky z umělé hmoty. Při přesazování cukety však snadno může dojít k poškození kořenového balu a následnému zpomalení růstu rostliny.

Sází se rostlinky s třemi pravými lístky.Vhodná je sadba do černé mulčovací netkané textilie. Ta napomáhá prohřívání půdy a zabraňuje plevelu v růstu. Plody také nejsou v přímém kontaktu s půdou, zůstávají čisté a jsou odolné proti hnilobě. Pokud nejsou cukety pěstovány v textilii, je vhodné cukety podložit, aby nedošlo k jejich plesnivění. Využít lze organických materiálů, například plochých kamenů.

Péče o cukety

Cuketa roste rychle. Klade však poměrně vysoké nároky na zálivku i dostatek živin. Pokud je nemá, plody jsou malé a tvrdé. K zalévání je nejvhodnější odstátá dešťová voda. Po zasazení by však první přihnojování nemělo proběhnout dříve, než za dva týdny. V první polovině vegetačního období doporučují pěstitelé cuket užití kapalných hnojiv nejlépe každý týden. V období plodnosti pak používejte speciální hnojiva na plodovou zeleninu.

Cuketa potřebuje teplo. Je v tomto velmi specifickou rostlinou: není sice příliš citlivá na rozdíly mezi teplotami ve dne a v noci, zato nesnáší pokles teplot pod bod mrazu. Před tímto můžeme cukety chránit netkanou textilií. Také dlouhodobě chladnější počasí zpomaluje jejich růst. Cukety plodí opakovaně, tedy pokud sklízíme plody pravidelně, znovu vykvetou a plodí celou sezónu. Je vhodné sklízet plody o velikosti do dvaceti centimetrů. Nejen, že lépe chutnají, ale rostlina znovu plodí. Jestliže necháme plody přerůst, rostlina je schopna vyživovat pouze okolo tří plodů. Tvorba semen cuketu vyčerpává a zaměstnává, takže již nevytváří další plody. 

Cuketa a hrozba nadúrody

Nezkušení pěstitelé se mohou dočkat překvapení. Cuketa hojně plodí, je to takový rekordman našich zahrádek. Abyste se neocitli v situaci, která vám bude připomínat scénu z filmu Slunce, seno a pár facek, kdy nejmladší člen rodiny Škopkových odmítal králíka, protože ho měli na talíři prakticky neustále, je třeba si uvědomit jeden fakt. Pokud nejste rozvětvená rodina, postačí vám zhruba čtyři rostliny cukety. Jestliže však víte, že množství cukety máte jak zpracovat, můžete si výsev semen cukety rozfázovat. Začněte na konci dubna a až do konce června každý měsíc zasazujte novou várku semen. Cukety budou plodit až do prvních mrazů. 

Pěstování cukety

Choroby cuket

Cukety jsou poměrně odolnou zeleninou. I tak je však mohou napadnout nepříjemné choroby. Častou chorobou cuket je padlí. Na listech se obvykle v polovině srpna objeví bílý povlak. Napadené části rostliny pomaleji rostou, zežloutnou a uschnou. Rostliny je vhodné ošetřit fungicidy, nejlépe se sirným nebo benzimidazolovým základem.

Nejvážnějšími onemocněními, které v posledních letech cukety sužují, jsou virózy, a to virová mozaika okurky a virová mozaika cukety. Plody i listy cukety jsou deformované a objevují se na nich žluté mapy. Infekce je přenášena savým hmyzem, především mšicemi a pak také napadenými rostlinami. Tyto virózy se nedají bohužel léčit. Jedinou možností, jak zachránit před nákazou ostatní zdravé rostliny, je napadené rostliny cukety zlikvidovat. Je třeba dát pozor také při sklizni. Viróza se může přenášet i nožem, který je potřísněný šťávou z nemocné rostliny. Nejbezpečnějším způsobem sklizně je tedy šetrné vykroucení plodu z rostliny, aniž bychom použili nůž či zahradnické nůžky.

Antraknóza způsobuje žluté skrvny, které postupně dostávají hnědou barvu. Předcházet jí lze použitím mořeného osiva. Pokud se tato choroba cuket vyskytne v průběhu vegetace, ošetřujeme rostliny přípravky s obsahem mědi anebo mancozebu.

Pro zajímavost: nelekněte se žlutého zbarvení mladých listů žlutých cuket na počátku vegetace. Způsobují je nižší teploty a nejde o nemoc. Gen, odpovědný za žlutou barvu cuket má tento přechodný negativní projev, při vyšších teplotách během léta se listům vrátí jejich zelená barva. A jak se tento fyziologický projev liší od virózy? Pokud není list stočený či jinak deformovaný, pouze žlutý, nemusíte mít obavy. 

Sklizeň cukety

Tradiční jsou cukety s tmavě zelenými plody. Ty bývají nejčasnější. Vegetační doba je u raných odrůd okolo čtyřiceti dnů, pozdní odrůdy se sklízejí přibližně po sedmdesáti dnech. Žluté cukety sklízíme po cca šedesáti dnech, pruhované cukety bývají většinou středně rané a ke sklizni připravené zhruba za padesát dnů. 

Uskladnění cukety

U cukety platí pravidlo, že čím menší plody sklidíme, tím rychleji je musíme zpracovat. Poměrně rychle totiž podléhají zkáze. Na dlouhodobé skladování se hodí pouze velké cukety s tvrdou, neporušenou slupkou. Pokud si chceme vypěstovat cuketu k zimnímu uskladnění, necháme zhruba na konci července dva plody na každé rostlině a sklidíme je teprve tehdy, až přestanou růst. Musí mít tvrdou slupku a při poklepu znít dutě. Po sklizni necháme u cuket zaschnout jizvu po stopce a poté je uložíme v chladném sklepě, kde se k nim nedostane mráz. Takto uložené cukety vydrží až do února či března dalšího roku. 

Cuketa v kuchyni

Vhodnější je sklizeň či nákup menších a středních cuket do velikosti 20 - 30 cm. Nejen, že mají menší obsah zrníček, ale mají nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek. Nejvíce se jich nachází ve slupce, proto takto malé plody neloupeme. Při nákupu si samozřejmě cuketu dobře prohlédneme, aby nebyla poškozená, měkká anebo otlučená. V kuchyni lze cuketu využít prakticky na jakýkoli způsob. Můžeme ji dusit, zapékat, smažit, grilovat a také zavařovat. Jakkoliv je cuketa zdraví prospěšná a variabilní v kulinářském použití, je třeba si uvědomit, že má jednu slabinu. Tou je její chuť. Ta je naprosto nevýrazná, dalo by se říct, že cuketa je vlastně bez chuti. Proto je vždy třeba ji dostatečně ochutit.

Tip: Inspirujte se běžnými i méně známými recepty z cukety!

 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2610x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.