Tea tree oil a jeho účinky na naše zdraví

Tea Tree Oil neboli olej z čajovníku australského pomáhá desinfikovat, hojit rány a řešit spoustu dalších neduhů.Tea tree oil je esenciální olej, který mívá čirou až zlatavou barvu, výrazné aroma a získává se z kajeputu střídavolistého. Tento olej má mnohé vynikající vlastnosti, proto je používán v kosmetice i medicíně. Tea tree oil má antiseptické i antimykotické účinky a je účinný dokonce i proti zlatému stafylokoku.

Kde se vzal Čajovník australský

Rostlině, ze které se Tea Tree Oil získává, se říká čajovník australský, s čajovníkem však ve skutečnosti nemá nic společného. Toto pojmenování totiž vzniklo pravděpodobně zkomolením názvu T-tree – strom T, který získal podle svého charakteristického tvaru, připomínající písmeno T. Latinsky se tento strom nazývá Melaleuca Alternifolia a jedná se o stálezelený keř nebo strom 5-7 m vysoký, se světlou, tenkou, odlupující se kůrou a tenkými převislými větvičkami. Olej se získává destilací jeho drobných lístků a výnosnost je asi 10 litrů oleje na 1 tunu listů.  Olej se skládá ze 48 látek. Na čistý olej se často objevují nežádoucí reakce, proto se používá jeho zředěná forma.

Kajeput střídolistý neboli australský čajovník

Rostlina, ze které se Tea Tree Oil získává, roste výhradně v Austrálii. Legenda o čajovníku vypráví o mladé dívce, princezně Eelemani z kmene Bundjalungů ze severní části Austrálie. Tato dívka prý zažila nešťastnou lásku a musela svého milence opustit. Když se vydala na dlouhou pouť zpět domů za rodinou, nedařilo se jí nalézt cestu zpět, i přes všechno její úsilí. Eelemani oplývala darem, který ji odlišoval od ostatních - dokázala mluvit se Zemí, s bohy i s přírodou. Bohové se rozhodli, že princeznu obdarují kouzelnými semeny. Při své pouti sázela princezna tato semena všude, kudy procházela. Jakmile tato semena dopadla na zem, pak hned vyrašila a vyrostla ve velké stromy, které chránily každý princeznin krok. Když se princezně nakonec přeci jen podařilo najít cestu a doputovala zpět domů, obdarovala svůj lid rovněž semeny tohoto stromu – čajovníku a naučila je, jak postupovat, aby se staly i jejich ochránci. Tento strom dokázal vyléčit každý neduh, a tak se díky němu mohli lidé přestat obávat nemocí, zranění i infekcí. Stal se rovněž jejich strážcem, který je vždy ochraňoval.

Původní obyvatelé Autrálie – Aboriginové - užívali nejprve pouze listy čajovníku. Tyto listy nebylo potřeba nějak upravovat, na jakákoliv zranění byl přikládán list čajovníku a když uschl, byl potom z poraněného místa odstraněn. Léčení zranění však nebylo zdaleka jediné možné použití čajovníku. Lidé se z něj naučili rovněž vařit čaj, který byl tak silný, že pouhou jeho inhalací bylo možné léčit alergie, bolesti hlavy i dýchací potíže. Po vypití pak tento čaj léčil nemocné i zevnitř.

Kde se objevil Tea tree oil

Účinky australského čajovníku byly původním obyvatelům Austrálie velmi dobře známy po celá dlouhá staletí. Rozdrcené listy tohoto stromu přikládali na zranění nebo různá bolavá místa těla, čímž je léčili a hojili. S příchodem bílých osadníků se povědomí o jeho účincích rozšířilo i do oblasti Evropy. První osadníci se nejprve tento nízký a nenápadný strom dokonce pokoušeli vymýtit a považovali jej za plevel. Objevení skutečného potenciálu čajovníku přišlo až o několik let později. Teprve ve 20. letech 20. století se potom začalo používat samotného oleje a ne surového materiálu, jako tomu bývalo do té doby zvykem. Za tento objev se zasloužil Artus Penfold, který poprvé extrahoval čistý olej.

Přepravovat čajovníkové listy se totiž ukázalo být velmi náročným úkolem, listy během převozu totiž zetlejí nebo uschnou, a tak se z čajovníkových listů začaly vyrábět masti, prášky, sirupy a čisté esence.

Ještě během druhé světové války zažíval Tea Tree Oil velký rozmach, pak se však s objevem antibiotik a získanou mylnou špatnou pověstí přírodních produktů poptávka po Tea Tree Oil snížila, až skoro vymizela. Návrat k přírodním léčivům v 70. letech se zasloužil i o „znovuobjevení“ Tea Tree Oil, který se stal opětovně oblíbeným a vyhledávaným pomocníkem v domácí léčbě.

Možnosti použití Tea Tree Oil 

Využití oleje z Čajovníku Australského je velice široké. Dezinfikuje a hojí drobné ranky, odřeniny, popáleniny i škrábance. Dokáže zklidnit bolest po štípnutí hmyzem, funguje jako repelent proti hmyzu apod.

Tea Tree Oil lze použít i při vytahování přisátého klíštěte, uklidňuje pokožku při různých vyrážkách nebo svědění a zklidní i sluncem popálenou pokožku. Trápí-li vás lupy, vyzkoušejte Tea Tree Oil, který je rovněž skvělou prevencí proti vším.

V oblasti úst potírejte olejíčkem dásně, pokud vás trápí paradentóza, krvácení z dásní nebo jejich záněty. Potírání olejíčkem pomáhá léčit i opary, afty nebo koutky. Kloktáním roztoku s několika kapkami oleje bojujete proti zápachu z úst.

Je oblíbeným a prověřeným pomocníkem při nachlazení dětí i dospělých. Pomáhá při nachlazení i kašli a při rýmě se doporučuje natírat roztok z oleje kolem nosních dírek.

Vmasírováním olejíčku do svalů či kloubů se zmírňuje jejich bolest, můžete si ho přidat i do uvolňující relaxační koupele.

Známé je také užití Tea Tree Oil v aromaterapii. Je vhodný na pročištění vzduchu v domácnosti, jeho aroma ulevuje alergikům a astmatikům. Můžete jej vyzkoušet i jako přírodní deodorant. Pomáhá při ženských potížích s vaginálními mykózami.

Jeho účinků se využívá i v boji proti blechám u zvířat. Použít Tea Tree Oil lze u psů, ovcí i koní. Užívání Tea Tree Oil proti blechám se však nedoporučuje u koček! Kočky totiž srst olizují a olejíček z čajovníku je pro ně při pozření toxický. U ostatních zvířat vetřete pár kapek přímo do srsti nebo jej přidejte při koupeli a můžete si být jisti, že blechy a podobnou havěť to spolehlivě odradí. 

 Tea Tree oil neboli olej z čajovníku se často používá pro ošetření drobných ranek nebo třeba také při vytahování klíšťat.

Pěstování čajovníku a výroba Tea Tree oil

Poptávka po tomto unikátním oleji v současnosti stále roste. V dnešní době se získává a zpracovává výhradně ze stromů rostoucích na plantážích. Neničí se tak příroda a zároveň je k dispozici surovina, která zajišťuje skutečně kvalitní esenciální olej s výrazným aroma. Semínka čajovníku se získávají většinou ve volné přírodě z odolných a geneticky prověřených stromů. Z jednoho stromu je možné získat osivo na celou plochu plantáže. 

Pěstování čajovníku je poměrně dosti náročné, pěstuje se v Austrálii, kde jsou k jeho růstu ideální podmínky. Velký export ani možný není a nejde pouze o složité pěstování. 

Světoznámý Tea Tree Oil 

Léčivé účinky Tea Tree Oil byly známé již v minulosti, avšak tento olejíček byl poměrně drahý a lidem se do něj nechtělo investovat. Rozšířil se hlavně mezi obyvateli Austrálie a časem jej kromě původních obyvatel hojně začali využívat i noví osadníci. V Austrálii se brzy zabydlel v lékárničce téměř každé domácnosti a v průběhu druhé světové války se pak stal dokonce povinnou výbavou australských vojáků. Tea Tree Oil totiž skoro zázračně působí proti infekcím a léčí je.

Ačkoliv obliba pro tyto jeho vlastnosti během válečného období je jistá, největší rozmach a komercializace využití Tea Tree Oil nastala až v šedesátých letech. V této době se Tea Tree Oil stává hitem a v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let ho najednou zná celý svět. V současné době je Tea Tree Oil dostupný v mnoha provedeních, ať už se jedná o masti, spreje nebo čisté esence. Výhodou je, že lahvička Tea Tree Oil vydrží dlouhé roky.  

Užití Tea Tree Oil a jeho bezpečnost 

Tea Tree Oil je sice toxický, ale pouze v případě jeho požití. Jinak je jeho používání zcela bezpečné. Za žádných okolností tedy neužívejte Tea Tree Oil vnitřně, ukládejte ho vždy na bezpečné místo mimo dosah dětí a zvířat. Ve velmi malém procentu případů je možné, že se při kontaktu Tea Tree Oil a kůže dostaví alergická reakce. Tato alergická reakce je velmi ojedinělá, ale se projevuje začervenáním kůže, vznikem červených skvrn, v takovém případě ihned přestaňte Tea Tree Oil používat. 

Použití Tea Tree oil v kosmetice 

Tea Tree Oil se hojně používá u mnoha přípravků v kosmetickém průmyslu. Jeho užití je velice rozmanité, od šampónů, přes nejrůznější krémy, až po zubní pasty, kde obsah čajovníkové silice skvěle desinfikuje dutinu ústní. Nejvíce se však tento olej využívá v krémech na problematickou pleť. Tea Tree Oil je výbornou desinfekcí probematické pleti a pomáhá hojení ranek po akné.

Tea Tree Oil dokáže také pomoci těm, kteří mají problémy s nehty a nehtovými lůžky. Regenerátor nehtů s obsahem čajovníkového oleje léčí záněty nehtových lůžek, snižuje lomivost nehtů, pomáhá od problémů s plísněmi a celkově zlepšuje odolnost, kvalitu i krásu nehtů.

Deodorant z Tea Tree Oil půsoí proti nadměrnému pocení zejména nohou, proti plísním, pachům apod. Podobně působí i pudr na nohy z Tea Tree Oil. 

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2067x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.