TAPIOKA 200g DNM

Cena: 47  
array(0) { }

Škrob z manioku ve formě kuliček

Velikost tapioka kuliček cca 4mm.

Tapioca je škrob získaný z kořene Manioku. Maniok je rostlina původem z Jižní Ameriky a Západní Indie, kde jsou jeho silné, vláknité kořeny používány v různých formách: ve farmacii k výrobě léků, nebo jako mouka do pečiva, škrob na prádlo, k výrobě piva a jiných nápojů, a samozřejmě tapioca pudinku. Tapioca je vhodná i k zahuštění polévek nebo omáček. Tapioca je prastará surovina, kterou údajně používali už Mayové.

Tapioka kuličky najdou své široké využití v bezlepkové kuchyni, používají se na zvláčnění těsta, zahušťování až po nezastupitelnou vlastnost - zpestření nápojů Tapioca kuličkami, tzv. Bubble Tea.

Tapioca obsahuje menší množství vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Je také zdrojem železa, kyseliny listové a vitamínu B. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Neobsahuje lepek a může být proto součástí bezlepkové diety. Tapioka kuličky jsou bohaté na sacharidy.

100g tapioky obsahuje přibližně 350 kalorií. Stejné množství dále obsahuje 88g sacharidů, 0,19g bílkovin, 0,02g tuku, 1mg hořčíku, 1,58mg železa a 0,1mg manganu. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Obsah balení: 200 g

Složení: Tapioka

Použítí Tapioka kuliček:

1) namočené (minimálně 10 minut) a rozmixované kuličky přidáváme k přirozeně bezlepkové mouce pro zvláčnění těsta v přibližném poměru 1:5 k ostatní mouce, například v palačinkách nebo v jiných těstech, do kterých se přidává voda

2) kuličky pomleté nabo rozdrcené nasucho se dají použít do piškotových těst místo obilné mouky, většinou v kombinaci s mletými ořechy nebo s jinou přirozeně bezlepkovou moukou, které dodává vláčnost

3) namočené kuličky se vaří na puding nebo do Tapioca nápojů Bubble Tea

Tapiokový dezert

Suroviny:

  • 100 g tapiokových perliček
  • 600 ml sojového (nebo rýžového) mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli

Příprava receptu:

Tapiokové perličky namočíme na 6 hodin do dvojnásobného objemu vlažné vody. Sojové mléko nalijeme do velkého hrnce a dáme vařit. Přidáme špetku soli a oba druhy cukru. Namočenou tapioku pomocí sítka slijeme a vsypeme do vroucího mléka. Za stálého míchání vaříme, až než směs zhoustne a tapioka zprůhlední. Mělo by to trvat asi 10 minut. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu, výsledná směs by měla být hustá jako klasický pudink. Hotové nalijeme do misek a necháme vychladit. Před servírováním ozdobíme např. skořicovým cukrem, kakaem nebo ovocem.

Poznámka:

Tento dezert je velmi oblíbený ve Velké Británii a v USA. Správně se vaří z kravského mléka a přidávají se dva žloutky. Tento recept je veganská varianta. Je vhodný pro dietu bez lepku, mléka a vajec.


Kategorie: Mouky, škroby, prášky




Stáhnout v PDF

Přečteno: 296x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.