Sýrový salát s pomeranči

250 g eidamu
2 středně velké pomeranče
2 jablka
2 čekankové puky
1 bílý jogurt
2 lžíce citrónové šťávy
3 lžičky medu
1 lžička hořčice
trochu pomerančové kůry


Sýrový salát s pomeranči – postup přípravy

Pomeranče oloupeme a společně s jablky zbavenými jadřince nakrájíme na menší kousky. Pokapeme trochou citrónové šťávy, aby jablka nezhnědla. K ovoci přidáme na kostičky nakrájený tvrdý sýr, na nudličky nakrájenou čekanku a vše lehce promícháme. V další misce rozmícháme bílý jogurt s citrónovou šťávou, medem, hořčicí a trochou najemno nastrouhané pomerančové kůry. Tuto zálivku na sýrový salát s pomeranči podáváme zvlášť a lijeme ji na salát až těsně před podáváním.

Sýrový salát s pomeranči můžeme ještě vylepšit přidáním opražených piniových oříšků nebo nadrobno nasekaných vlašských ořechů.

Sýrové saláty nejrůznějších úprav se těší velké oblibě v Holandsku, Belgii a Švýcarsku, na jejich přípravu se hodí například kvalitní eidam, gouda, holandská cihla nebo ementál. Sýry by měly do salátů být čerstvé a vláčné, tvrdší vyschlé sýry kazí jejich jemnou lehkou chuť.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1112x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.