Sýrové fondue

50 g čerstvého sýra gouda
350 g staršího sýra gouda
1 stroužek česneku
šťáva z jednoho citronu
4 lžičky solamylu
100 ml mléka
bílý pepř
muškátový oříšek
1 veka



Sýrové fondue – postup přípravy

Nejprve ze sýra odkrojíme okraje a nakrájíme je na větší kousky. Ty pak můžeme buď rozdrtit, nebo rozemlít na strojku (nejlépe se vám to bude dělat, bude-li sýr vychlazený). Nádobu na fondue vytřeme buď stroužkem česneku, nebo můžeme použít i česnekovou pastu. Citronovou šťávu doplníme 250 ml vody a nalijeme do nádoby. Tu pak na sporáku zahříváme na mírném ohni. Za stálého míchání přidáváme všechen sýr a necháváme ho rozpustit. Vezmeme si mléko a rozmícháme v něm solamyl, přidáme do sýra a celé to necháme přejít varem, po celou dobu mícháme. To, že je omáčka hotová, poznáme tak, že když vytáhneme vařečku, je na ní tenký film. Omáčku opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a podle chuti ještě česnek. Pak vezeme veku a nakrájíme ji na velikost jednohubek. Ty napíchnuté na speciální vidličce namáčíme do sýrového fondue.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 746x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.