Švestkový koláč s drobenkou

Těsto

80 g cukru krupice
1 - 2 žloutky
80 g másla
500 g hladké mouky
30 g droždí
300 ml  mléka
špetka soli

Drobenka

160 g hrubé mouky
100 g másla
80 g cukru krupice

Dle potřeby

švestky
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Švestkový koláč s drobenkou – postup přípravy

Do mísy si nalijeme 100 ml vlažného mléka a smícháme ho s droždím, lžičkou cukru a lžičkou mouky a necháme to vykynout. Tím nám vnikne kvásek, který dáme do jiné mísy, přidáme prosetou mouku, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk a sůl a ze všeho vypracujeme řidší těsto. To pak dáme do teplé místnosti, nejlépe ke krbovým kamnům, a necháme kynout. Mezitím si vymažeme tukem plech a vysypeme ho moukou. Vykynuté těsto na něj dáme a roztlačíme ho po celé ploše až do krajů. Na těsto poklademe švestky a posypeme je drobenkou, kterou si vyrobíme smícháním mouky, másla a cukru. Necháme krátce kynout. Poté už dáme jenom švestkový koláč s drobenkou péct do předem předehřáté trouby asi na 25 minut.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Káva Žaludovka BIO 200g

Čistá žaludová BIO kávovina z pražených žaludů Žaludová káva byla…

Cena: 105 Kč

Hořec kořen 50g

Surovina pro přípravu bylinného čaje podporuje normální trávení vhodný…

Cena: 70 Kč

Švestková povidla slazená BIO 250g…

Povidla z moravských švestek vařená moderním způsobem (ve vakuu při 50 °C).…

Cena: 69 Kč

Kus Štrúdlu 230g LeGracie

Sladký kuskus na způsob jablečného štrúdlu Sladký kuskus si zamilujete k…

Cena: 49 Kč

BIO Špaldová mouka 400g

Jemná mouka mletá z celých zrn špaldy Špalda je prastarý druh nešlechtěné…

Cena: 49 Kč  64 Kč 

Bezlepková mouka univerzální tmavá Promix…

Bezlepková mouka univerzální tmavá obohacena kvalitními přírodními surovinami…

Cena: 145 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte