Sushi je luxus, který si může dopřát každý

Sushi je tradiční japonská pochoutka mnoha chutí a úprav, která si získala oblibu po celém světě. Je jen málo těch, kteří kouzlu sushi, i přes prvotní nedůvěru v syrové ryby, po prvním ochutnání nepodlehnou.

Sushi (v překladu kyselá rýže) jsou malé kousky rýže doplněné syrovou rybou, zeleninou, mořskými plody a dalšími ingrediencemi podle chuti a fantazie. Mnozí lidé se sushi vyhýbají právě kvůli odporu ke konzumaci syrové ryby, ale je to jen z neznalosti, neboť variací na sushi je spousta a není žádným pravidlem, že musí tuto ingredienci obsahovat.

Jako přílohy k sushi se podává křen wasabi, který má velmi ostrou chuť, dále pak sójová omáčka a marinovaný zázvor nakrájený na plátky, který má za úkol neutralizovat chutě mezi jednotlivými kousky sushi. Všechny ingredience na domácí přípravu sushi, včetně speciální rýže či mořské řasy, lze dnes snadno sehnat v každém supermarketu nebo ve specializovaných prodejnách, kde je mnohdy pořídíte levněji.

Sushi je velmi dietní pokrm bohatý na jód, mastné kyseliny, bílkoviny a minerály, proto je tato japonská pochoutka doporučována jako zpestření jídelníčku při redukci váhy. Sushi se konzumuje za pomoci japonských hůlek, ale v našich končinách není žádným faux pas použít i běžný příbor.

 

Základní druhy sushi

Maki sushi

Maki sushi má tvar rolky plněné rýží a dalšími ingrediencemi obalené mořskou řasou Nori. Kousky Maki sushi se namáčejí do sójové omáčky a pálivého křenu wasabi, jsou podávány s marinovaným zázvorem. Maki sushi je nejzákladnějším druhem servírování japonské pochoutky.

 

Nigiri sushi

Nigiri sushi je rýžový váleček ozdobený syrovou rybou, avokádem nebo vejcem, podává se stejně jako Maki sushi se sójovou omáčkou, wasabi křenem a marinovaným zázvorem.

 

 

Sashimi sushi

O Sashimi sushi mluvíme v případě servírování syrových ryb a mořských plodů nakrájených do různých tvarů a ozdobených syrovou zeleninou. Právě způsob krájení dodává Sashimi sushi jeho jemnost. Tato varianta neobsahuje rýži a je podávána se sójovou omáčkou.

 

Temaki sushi

Temaki sushi se vyznačuje tvarem servírování, jde o kornoutek z řasy Nori vyplněný rýží a dalšími ingrediencemi. Zvláště s kaviárem působí Temaki sushi velice elegantně.

 

 

California sushi

California sushi je jakési obrácené Maki sushi. Ryba nebo jiné ingredience jsou jako u Maki sushi uprostřed, kolem je řasa Nori a na povrchu rýže, celé California sushi je obaleno v sezamových semínkách, kaviáru nebo bylinkách.

 

Maki sushi recept

1. Příprava rýže

Výběr správné rýže na sushi je základ úspěchu. Na sushi se používá kulatá bílá rýže s dobrou lepivostí, nejlépe rýže Nishiki. Odměřenou rýži nasypeme do hrnce, přidáme asi dvojnásobek vody, propereme a vodu slijeme. Tuto proceduru opakujeme až do doby, kdy voda přestane být kalná. Rýži před vařením nesolíme! Zalijeme rýži vodou, necháme asi 10 minut stát a rychle ji uvedeme do varu. Poté na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 15 minut a po odstavení z ohně necháme dojít ještě asi 20 minut pod utěrkou.

Smícháme 2 dcl horké vody, 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a lžičku soli a necháme vychladnout. Rýži přemístíme do větší keramické nádoby, kterou předtím zvlhčíme vodou, aby se rýže nelepila. Přidáme asi polovinu ochuceného octa a opatrně promícháme (spíše převracíme). Ochucený ocet přidáváme až do chvíle, kdy je rýže pružná a lepivá, ale ne mazlavá.

2. Ryby a další ingredience

Vzhledem k tomu, že se ryby a mořské plody konzumují v syrovém stavu, musí být především čerstvé. Na sushi můžeme použít lososa, tuňáka, tresku, sardinky, krevety, kaviár atd. Kdo neholduje syrovému masu, může jako náplň do sushi použít např. avokádo, okurky, ředkev, dýni, špenát, v podstatě jakoukoliv oblíbenou zeleninu.

3. Mořská řasa Nori

Mořská řasa Nori se používá na obalování některých druhů sushi a je k dostání v každém supermarketu nebo ve specializovaných prodejnách. Mořská řasa Nori má být suchá, hladká, a tmavě zelená, při práci s ní musíme mít suché ruce, protože všechnu vodu vsákne.

4. Křen wasabi a sójová omáčka

Wasabi křen se smíchává s tmavou sójovou omáčkou a společně dokreslují chuť sushi, které se do této směsi namáčí těsně před samotnou konzumací. Křen wasabi je hodně ostrý, proto je na místě opatrnost.

5. Marinovaný zázvor

Plátky marinovaného zázvoru se prodávají už připravené, ale lze si je vyrobit i doma podle jednoduchého receptu. Potřebujeme 0,5 kg čerstvého zázvoru, 100 g cukru, 1 dcl rýžového octa a 1 lžičku soli. Loupaný zázvor nakrájíme na tenké plátky, povaříme ve vodě (jen asi 30 vteřin) a scedíme. Cukr, ocet a sůl smícháme, zahřejeme, ale nevaříme. Okapaný zázvor dáme do uzavíratelné sklenice, přelijeme nálevem a necháme vychladnout. Více o zázvoru se dočtete v článku Zázvor a jeho účinky hravě nahradí lékaře.

Mořskou řasu položíme na bambusovou podložku matnější stranou nahoru. Na mořskou řasu naneseme vychladlou rýži v tenké souvislé vrstvě na asi 2/3 řasy. Na rýži pak klademe připravené suroviny. Pomocí bambusové podložky rolujeme sushi a současně jej jemně stahujeme do rovnoměrné rolky. Nakonec sushi nakrájíme na kousky ostrým nožem a můžeme podávat.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4125x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Super článek.konečně vím co to to suši je.