Suchohřib hnědý /Xerocomus badius/

▪ Suchohřib hnědý - vzhled

Klobouk je masitý, široký 3–13 cm, tmavě kaštanově až čokoládově hnědý, za vlhka slizký, většinou pravidelně sklenutý.

Rourky jsou vysoké 10–20 mm, bledé, později žluté až žlutozelené. Po pomačkání zmodrají.

Třeň je světlejší než klobouk, válcovitý, světle hnědý, dole často zúžený. Vysoký je 3–15 cm a tlustý 1–4 cm.

Dužnina je bělavá a po rozkrojení začíná ihned modrat. Má příjemnou chuť i vůni. Málo červiví, a když už je plodnice napadena, tak pak zejména třeň, klobouk je napaden zřídka. Proto v období, kdy je nedostatek hub, se doporučuje červivou houbu rozkrojit, zbavit červivé části třeně a klobouk si ponechat.

▪ Suchohřib hnědý - výskyt

Roste od července do října, nejvíce však v srpnu a září a to hlavně v jehličnatých lesích, méně v lesích listnatých. Bývá velmi hojný a mezi houbaři velmi oblíbený. Daří se mu zejména ve vysokých borových a smrkových lesích mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím.

▪ Suchohřib hnědý - vliv na zdraví

Suchohřib hnědý je jako celá řada suchohřibů společně s některými druhy zeleného čaje patří k významným zdrojům theaninu, psychoaktivního analogu aminokyselin.

▪ Suchohřib hnědý - možnosti využití

Suchohřib hnědý je velmi chutná a lahodná houba, která má v kuchyni všestranné využití. Hodí se jak pro vaření pokrmů, tak pro konzervování či sušení. Co nejdříve po sběru je však nutné ji zpracovat, protože velmi rychle plesniví.

▪ Suchohřib hnědý - recept

250 g hub
250 g rýže
150 g uzeného masa
5 stroužků česneku
sádlo
pepř a sůl

Rýži uvaříme do měkka. Houby podusíme na sádle, přidáme kostičky uzeného masa, utřený česnek, osolíme, opepříme a smícháme s rýží. Směs vložíme do vymazané zapékací misky a pozvolna pečeme do zlatova.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1254x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.