Strmělka mlženka /Clitocybe nebularis/

Strmělka mlženka - vzhled

Klobouky jsou 7 - 15 cm široké, v mládí vyklenuté a mírně vyhrblé, pak ploše rozložené až prohloubené, tlustě masité, popelavé nebo šedohnědé, jakoby bělavě zamlžené, naspodu s bělavými až žlutavými lupeny.

Třeň silný, dole ztlustlý, 5 - 12 cm dlouhý a 1,5 - 4 cm široký.


Dužnina je bílá, bělavá, vůně zpočátku moučná pak intenzivní a specifické aroma pro tuto strmělku. Chuť příjemná, nasládlá, někdy mírně nakyslá.

▪ Strmělka mlženka - výskyt

Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů, v hájích, zahradách, křovinách i sadech. Roste velmi hojně od srpna do prosince nejen v jehličnatých, ale i listnatých lesích, křovinách a podobně. Často ve velkých skupinách.

▪ Strmělka mlženka - vliv na zdraví

Strmělka mlženka obsahuje látky s trojnou vazbou, které mohou vyvolat senzibilizaci sliznic trávící soustavy, takže někdy může dojít k dosti bouřlivé reakci – sliznice uvolňuje větší množství histaminu, dochází k jejímu otoku a bolestivé kolice, následované průjmy. Ovšem její pach, který vynikne při jejím tepelném zpracování, vám může napovědět, zda si její konzumaci můžete dopřát či nikoliv. Pokud vám voní příjemně, klidně ji snězte, pokud ne nebo budete-li na pochybách, raději ji vyhoďte.

▪ Strmělka mlženka - možnosti využití

Všestranně použitelná v kuchyni vhodná v menším množství do směsí, požitím v syrovém stavu může strmělka mlženka způsobit trávicí potíže.

▪ Strmělka mlženka - recept

Houbová polévka se smetanou a ztracenými vejci

200 g čerstvých hub
1 a ½ l vody
1 menší cibule
150 g brambor
sůl
kmín
2 pol. lžíce kysané smetany
3 – 4 lžíce hotové jíšky
citrónová šťáva na dochucení
kopr a petrželka na ozdobu

Houby a brambory očistíme. Houby nakrájíme na plátky, brambory na kostičky, zalijeme vodou, přidáme oloupanou cibuli vcelku, kmín a sůl. Uvedeme do varu a vaříme asi 25 minut. Potom cibuli vyjmeme a polévku zahustíme hotovou jíškou. Hotovou polévku promícháme se zakysanou smetanou, přidáme pár kapek citrónové šťávy, rozsekaný kopr a ozdobíme petrželkou. Podle potřeby dosolíme a přidáme ztracená vejce.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 694x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.