Šťavnatka žlutolupenná /Hygrophorus chrysodon/

▪ Šťavnatka žlutolupenná - vzhled

Klobouk je široký 3-7 cm, na okraji je dost podvinutý a hustě pokrytý zoubkovanými žlutými vločkami. Pokožka klobouku je slizká, v mládí bělavá, brzy nažloutlá, na otlačených místech výrazně žloutne. Lupeny má tato houba spíše nízké, nepříliš husté, bělavé, se žlutě vločkatým ostřím.


Třeň
je vysoký 5-10 cm a široký 0,7-2 cm válcovitý, v mládí plný, později vycpaný. V horní třetině je třeň pokrytý žlutými vločkami a často i drobnými kapičkami. Pod vločkatou zónou je mírně slizký, bělavý až žlutý.

Dužnina je poměrně masitá, šťavnatá a bělavá. Pod pokožkou je nažloutlá, se slabou nenápadnou vůní a příjemnou chutí.

▪ Šťavnatka žlutolupenná - výskyt

Šťavnatka žlutolupenná roste v jehličnatých i listnatých lesích, nejlépe se jí ovšem daří v bučinách. Tuto houbu můžeme nejčastěji najít od srpna do listopadu.

▪ Šťavnatka žlutolupenná - vliv na zdraví

Šťavnatka žlutolupenná stejně jako ostatní houby vstřebává z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto žádné houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně. Je mnoho druhů hub, které obsahují léčivé látky. Například konzumace čirůvek pomáhá diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi, látky obsažené v penízovce, nebo pýchavkách působí proti některým druhům rakovinného bujení. Z některých druhů hub se vyrábějí antibiotika. Houby konzumujeme a přidáváme do pokrmů hlavně kvůli nezaměnitelnému a vynikajícímu aroma. Houby jsou z 95% tvořeny vodou a na 100 gramů mají v průměru pouhých 100 kilojoulů. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B).

▪ Šťavnatka žlutolupenná - možnosti využití

Jde o velmi šťavnatou a chutnou houbu, která má široké spektrum svého využití. Lze ji sušit, zavařovat, konzervovat, ale pochopitelně i za čerstva používat do pokrmů.

▪ Šťavnatka žlutolupenná - recept

Houby s rajčaty

300 g čerstvých hub
300 g rajčat oloupaných
1 cibule
vývar z kostky
100 ml bílého vína
200 ml kysané smetany
3 lžíce oleje
1 lžíce sekané petrželky
mletý pepř a sůl

Očištěné houby nakrájíme na plátky a orestujeme na rozpáleném oleji. Osolíme, opepříme, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme oloupaná rajčata, nakrájená na měsíčky, podlijeme vývarem a znovu dusíme. Přilijeme bílé víno, houby zjemníme smetanou a posypeme zelenou petrželkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 396x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.