Šťavnatka zardělá /Hygrophorus fagi/

Foto: www.houbar.cz

▪ Šťavnatka zardělá - vzhled

Klobouk má 6 – 10 cm, v mládí je polokulovitý, později nízce sklenutý nebo prohloubený, někdy s hrbolem, hladký, krémově bílý.

Třeň 5 – 14 x 1 – 4 cm je klínovitý, nahoře nejširší, pevný, bělavý, někdy skvrnitý. Lupeny sbíhají hluboko na třeň a jsou poměrně široké, světle krémové.

Dužnina je tlustomasá a v klobouku dužnatá, ve třeni vláknitá, s nevýraznou vůní a příjemnou chutí.

▪ Šťavnatka zardělá - výskyt

Šťavnatka zardělá roste v bučinách na vápencovém a křemičitém podkladě, je to lupenatá houba, která se nejčastěji vyskytuje v září a říjnu.

▪ Šťavnatka zardělá - vliv na zdraví

Množství vitamínů se v různých houbách liší, ale všechny obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, menší množství vitamínu E, D, K, PP, a také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně. Je mnoho druhů hub, které obsahují léčivé látky.

▪ Šťavnatka zardělá - možnosti využití

Šťavnatka zardělá je jedlá, poměrně chutná houba, využitelná především za čerstva, přesto je mnohými houbaři nedoceněna. Důvodem je to, že některé jiné šťavnatky jsou nejedlé a ona sama byla v podstatě objevena a vědecky klasifikována teprve před několika desítkami let. Jak již název napovídá, dužnina houby je poměrně šťavnatá, a to nejen za vlhka. Důležitým poznávacím znamením jsou široké sbíhavé lupeny a především kyjovitý třeň, který tento druh šťavnatky odlišuje od ostatních. Příjemná vůně, vzhled i barva předurčují tuto houbu k hlubšímu poznání nejen v lese, ale i v kuchyni. K jejímu přesnému určení je však třeba porada v mykologické poradně, neboť k objevení – či vyčlenění tohoto druhu došlo až na základě použití chemických látek v laboratorním prostředí.

▪ Šťavnatka zardělá - recept

Nudle s houbovou omáčkou

1 balíček nudlí nebo špaget
250 g (i více) čerstvých hub
3 lžíce oleje
kmín
sůl
špetka pepře

Omáčka:

masox
150 g nivy
3 dl mléka
1 kelímek kysané smetany
35 g hladké mouky
15 loupaných mandlí

Nudle uvaříme podle návodu. Houby nakrájíme na kousky, orestujeme spolu s kmínem na oleji a nakonec osolíme a mírně připepříme. Mezitím připravíme omáčku. Mléko přivedeme k varu, přidáme hladkou mouku rozmíchanou ve smetaně a zvolna vaříme asi 17 minut. Mandle nakrájíme na nudličky, sýr rozdrobíme, obojí přidáme do omáčky a ještě krátce povaříme a ochutíme masoxem. Uvařené nudle promícháme s orestovanými houbami a každou porci přelijeme omáčkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 376x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.