Šťavnatka slizoprstenná /Hygrophorus gliocyclus/

▪ Šťavnatka slizoprstenná - vzhled

Klobouk je široký 3 - 10 cm, se širokým tupým vrcholkem, na okraji je v mládí podvinutý. Pokožka je velmi slizká, na okraji krémově bělavá, na temeni je tmavší, žlutavě okrová. Lupeny sbíhají na třeň a jsou nízké, řídké, světle krémové.

Třeň je vysoký až 12 cm a kolem 1 cm široký. Šťavnatka slizoprstenná má slizký třeň, kolem kterého se vine asi 2 mm široký slizký prstenec.

Dužnina je měkká a bělavá, pod pokožkou klobouku je slámově žlutá. Má slabou nevýraznou chuť i vůni.

▪ Šťavnatka slizoprstenná - výskyt

Šťavnatka slizoprstenná roste v borech, ale nalézt ji můžeme i v listnatých lesích. Roste velmi vzácně, a proto je její nález opravdu neobyčejně vzácný. Roste od září do listopadu.

▪ Šťavnatka slizoprstenná - vliv na zdraví

Houby jsou z 95 % tvořeny vodou. Proto se, když je usušíme, tolik scvrknou. Na 100 gramů mají v průměru pouhých 100 kJ. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B). Vláknina, kterou houby obsahují, podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla.

▪ Šťavnatka slizoprstenná - možnosti využití

Šťavnatka slizoprstenná je velmi chutná houba, která má v kuchyni všestranné použití. Potíž s touto houbou je v tom, že je velmi vzácná, tudíž i její praktické užití je v reálu velmi omezené.

▪ Šťavnatka slizoprstenná - recept

Houbová omáčka

houby
1 cibule
2 lžičky másla
koření (3 bobkové listy, 5 černých pepřů, 4 nové koření, 4 jalovce, kmín)
1 kostka masoxu
1 šlehačka
1 podmáslí
4 lžičky hladké mouky
sůl

Houby pokrájíme na malé kousky. Rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku. Přidáme houby, koření a masox. Za občasného míchání houby podusíme. Rozmícháme si podmáslí, šlehačku a hladkou mouku. Vše rozmícháme a dbáme, aby nevznikly moučné hrudky. Směs přilijeme k houbám a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme cca 20 minut. Dle chuti osolíme, případně dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 292x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.