Šťavnatka růžová /Hygrophorus persicolor/

▪ Šťavnatka růžová - vzhled

Klobouk je široký 4 - 10 cm, v mládí polokulovitý a masitý, později tenčí, nízce sklenutý, plochý až prohloubený, na okraji až do časné dospělosti výrazně podvinutý, na temeni vrostle šupinkatý. Šťavnatka růžová dostala jméno právě podle barvy klobouku, který je narůžovělý až krémový.


Třeň je 5 - 12 cm vysoký a až 2 cm široký, v mládí robustní, nezřídka úzce vřetenovitý, v dospělosti štíhlý a válcovitý. V horních dvou třetinách je vločkatě šupinatý, bělavý až narůžovělý, někdy s hnědým nádechem.

Dužnina je šťavnatá a bělavá, s nenápadnou vůní a příjemnou chutí.

▪ Šťavnatka růžová - výskyt

Strmělka růžová roste v podhorský a horských smrčinách a  zejména se jí daří na vápenitém podloží. Nejhojnější doba výskytu je od června do října.

▪ Šťavnatka růžová - vliv na zdraví

Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu.

▪ Šťavnatka růžová - možnosti využití

Strmělka růžová je chutná houba, která by mohla mít velmi široké využití, ovšem její výskyt je v České republice je velmi vzácný.

▪ Šťavnatka růžová - recept

Houbové flíčky

500 g čerstvých hub
cibule
těstoviny
200 g uzeného masa
2 natvrdo vařená vejce
2 syrová vejce
250 ml mléka
strouhanka
kmín
sůl
strouhaný sýr

Houby nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme a podusíme i s nakrájenou cibulí na lžíci sádla doměkka. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Pak je smícháme s podušenými houbami, na drobné kostičky nakrájeným uzeným masem nebo slaninou a kostičkami vařených vajec. Promícháme a dochutíme solí. Zapékací misku vymažeme sádlem, vysypeme strouhankou a vložíme do ní promíchanou směs. Syrová vejce rozšleháme v osoleném mléce, nalijeme na směs a vše zapečeme v troubě. Před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 426x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.