Šťavnatka pomrazka /Hygrophorus hypothejus/

▪ Šťavnatka pomrazka - vzhled

Klobouk je široký 3-5 cm. Zpočátku je polokulovitě vyklenutý, později rozložený a většinou ve středu mírně vmáčklý. Je tence masitý, křehký, slizký, olivově černohnědý, po oschnutí světlejší. Lupeny jsou nízké, řídké, živě žluté až oranžové, tlusté, na třeň sbíhavé.


Třeň
je dlouhý 4-8 cm a štíhlý 4-12 cm, žlutý, slizký, s malým, někdy nezřetelným zbytkem sliznatého závoje.

Dužnina je bledě žlutá, vonná a chutná. Výtrusy elipsoidní, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bělavý.

▪ Šťavnatka pomrazka - výskyt

Šťavnatka pomrazí roste pozdě na podzim od října do prosince. Hromadně vyrůstá v prvních podzimních mrazech. Je to houba jehličnatých, především borových lesů, ale často se najde i v trávě na lesních cestách a světlinách.

▪ Šťavnatka pomrazka - vliv na zdraví

Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně. Houby a šťavnatky zvlášť konzumujeme a přidáváme do pokrmů hlavně kvůli nezaměnitelnému a vynikajícímu aroma.

▪ Šťavnatka pomrazka - možnosti využití

Šťavnatka pomrazka je dobrá jedlá houba a patří mezi nejchutnější šťavnatky. Je dobře stravitelná a v kuchyni všestranně použitelná. I když její plodničky jsou drobné, a tím i nevydatné, umožňují spolu s jinými podzimními houbami přípravu pokrmů z čerstvých hub až do pozdního podzimu. Není zařazena k tržním houbám a také mezi houbaři je nedoceněná. U této šťavnatky nehrozí záměny za jedovaté houby. Také od jiných jedlých hub je dobře rozeznatelná především zbarvením, ale i pozdní dobou růstu.

▪ Šťavnatka pomrazka - recept

Rýžový houbovec

250 g hub
250 g rýže
150 g uzeného masa
5 stroužků česneku
sádlo
pepř a sůl

Rýži uvaříme doměkka. Houby podusíme na sádle, přidáme kostičky uzeného masa, utřený česnek, osolíme, opepříme a smícháme s rýží. Zapékací misku si vymažeme, vložíme připravenou rýži a houbovou směs a zapečeme do zlatova.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 495x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.