Šťavnatka olivově bílá /Hygrophorus olivaceoalbus/

▪ Šťavnatka olivově bílá - vzhled

Klobouk o průměru 3 - 7 cm je nejdřív polokulovitý až zvoncovitý, pak nízce sklenutý, s tupým hrbolem, nakonec plochý až vmáčklý, slizký, vrostle vláknitý, šedohnědý až olivově tmavohnědý, k okraji světlejší. Lupeny jsou řídké, tlusté, často zvlněné, na třeň sbíhavé, bílé až krémové.


Třeň je 6 - 15 cm dlouhý, 0,7 - 1,5 cm široký, válcovitý, k bázi ztenčený, slizký, v mládí i se slizovitým prstenem, pod kloboukem jemně vločkatý, s olivově hnědými slizovitými kroužky na bělavém podkladě. Sliz po zaschnutí zanechává na povrchu olivově hnědé šupinky.

Dužnina je tenká, měkká, šťavnatá, bílá, ve středu klobouku žlutavá, s nevýraznou chutí i vůní.

▪ Šťavnatka olivově bílá - výskyt

Šťavnatka olivově bílá roste v mechatých a vlhkých, kyselých smrčinách, od hor do pahorkatin. Mimo Českou republiku dosahuje šťavnatka olivově bílá pravděpodobně výrazně větších rozměrů, maximální průměr klobouku je pro Severní Ameriku udáván 10 až 15 cm. Roste převážně skupinově od srpna do října.

▪ Šťavnatka olivově bílá - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení. Houby obsahují množství esenciálních aminokyselin. Některé druhy hub, například hřiby, nebo žampiony jich obsahují více než maso. Houby však obsahují i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá a které mohou u některých jedinců způsobit alergickou reakci.

▪ Šťavnatka olivově bílá - možnosti využití

Šťavnatka olivově bílá má v kuchyni využití dle libosti. Lze ji sušit i nakládat, a to zejména do octa.

▪ Šťavnatka olivově bílá - recept

2 - 3 hrsti hub
2 brambory
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
majoránka
olej
kostka bujónu

Na rozpálený olej vsypeme nadrobno pokrájenou cibuli, kousek mrkve, petržele a celeru a společně osmahneme. Přidáme houby a ještě chvíli společně smažíme. Pak přilijeme studenou vodu, osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření, 2 - 3 bobkové listy, brambory a zbytek kořenové zeleniny - vše pokrájené na kousky, a společně vaříme 15 - 20 minut. Podle potřeby a chuti můžeme přidat bujón (není nutný). Před koncem varu opepříme, přidáme majoránku, případně dosolíme. Před servírováním nezapomeneme vylovit z polévky nové koření a bobkové listy.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 327x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.