Šťavnatka načervenalá /Hygrophorus erubescens/

▪ Šťavnatka načervenalá - vzhled

Klobouk je široký 4-10 cm, v mládí nízce sklenutý a s tupým vrcholem, ve stáří plochý a široce nálevkovitý. Šťavnatka načervenalá má dlouhý klobouk s podvinutým okrajem s plstnatým povrchem. Klobouk je pevný, tuhý, mírně slizký, krémově zbarvený s červenými skvrnami.


Třeň je vysoký 4 - 7 cm a 1 - 2 cm široký. Je válcovitý, na bázi často zahrocený, plný, na krémově bělavém podkladě s drobnými vláknitými červenými šupinkami.

Dužnina je bělavá, později nažloutlá až načervenalá, s nápadnou vůní a nahořklou chutí.

▪ Šťavnatka načervenalá - výskyt

Šťavnatka načervenalá roste od června do října. Nalézt ji můžeme hlavně ve skupinkách, ale i v menších trsech, ve stinných jehličnatých lesích, zejména v podhorském pásmu. Místy ji lze najít velmi hojně, jinde zcela chybí. Tato houba dává přednost půdě s dostatkem vápníku.

▪ Šťavnatka načervenalá - vliv na zdraví

V mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení. Některé druhy hub, například hřiby, nebo žampiony jich obsahují více než maso. Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, menší množství vitamínu E, D, K, PP a také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď.

▪ Šťavnatka načervenalá - možnosti využití

Šťavnatka načervenalá je sice jedlá houba, ale má mírně hořkou příchuť, a proto je její využití v kuchyni spíše výjimečné. Do jídla tuto houbu přidáváme jen v malém množství.

▪ Šťavnatka načervenalá - recept

Houbová směs s těstovinami

750 g hub
máslo
100 g anglické slaniny
bazalka
tymián
petrželová nať
sůl
mletý pepř
1 balení těstovin

Na troše másla rozehřejeme na kostky nakrájenou slaninu, houby očistíme, přidáme a dusíme na tuku asi 20 minut. Přidáme jemně nakrájené bylinky, osolíme a opepříme. Uvařené a studenou vodou propláchnuté těstoviny rozdělíme na talíře, na ně dáme porci dušených hub a posypeme strouhaným sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 444x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.