Šťavnatka luční /Camarophyllus pratensis/

▪ Šťavnatka luční - vzhled

Klobouk je široký 3-8 cm, sklenutý až ploše rozprostřený, se širokým tupým hrbolem a tenkým okrajem. Je hladký, lysý, neslizký, slabě lesklý, žlutookrový až oranžový se světlejším okrajem. Ve staří celý bledne. Lupeny na středu jsou vysoké, na obou koncích zúžené, dosti načervenale žluté, na ostří světlejší.

Třeň je 4-10 cm vysoký a kolem 1 cm široký. Nahoře rozšířený, dole zúžený, plný, krémově okrový až světle oranžový.

Dužnina je šťavnatá, za sucha většinou bělavá, za vlhka světle oranžová, vodnatá s příjemnou chutí i vůní.

▪ Šťavnatka luční - výskyt

Šťavnatka luční roste na podzim, od září do prosince. Nejlépe se jí daří na sušších loukách a pastvinách. Často se schovává ve vysoké podzimní trávě.

▪ Šťavnatka luční - vliv na zdraví

Šťavnatka luční stejně jako ostatní houby obsahuje karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP, dále důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně. Je mnoho druhů hub, které obsahují léčivé látky.

▪ Šťavnatka luční - možnosti využití

Jedlá a chutná houba, která má v kuchyni široké využití. Lze ji nejlépe použít do omáček a smaženic. Vhodná je také k sušení.

▪ Šťavnatka luční - recept

Houby se zeleninou

300 g cibule
1 kg hub
300 g papriky
olej
300 g protlaku
300 g cukru

Očištěné a nakrájené houby necháme přejít varem v osolené vodě. Scedíme a dáme do mísy. Oloupeme cibuli, omyjeme papriky a vykrojíme jádřince. Cibuli nakrájíme na kousky, papriku na proužky. Zeleninu přidáme k houbám, vlijeme rajský protlak, ocet a olej. Směs ochutíme cukrem a solí. Houby se zeleninou dobře promícháme. Zavařovací sklenice důkladně očistíme a necháme oschnout. Do čistých zavařovacích sklenic naplníme houby se zeleninou, zavíčkujeme a dáme zavařit. Zavařujeme 20 minut při 100°C. Můžeme podávat jako salát, chuťovku s pečivem, přílohu, apod.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 455x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.