Šťavnatka kozí /Hygrophorus camarophyllus/

▪ Šťavnatka kozí - vzhled

Klobouk je 5 - 10 cm široký, zprvu klenutý, pak ploše rozložený, neslizký, zprohýbaný, ojíněný, bělavý, šedavý až tmavě ocelově šedý. Lupeny sbíhající krátce na třeň jsou bělavé, ve stáří sivé, šedé.

Třeň je 7 -16 x 0,6 - 2,5cm velký, dost pokřivený, masitý, hedvábitě vláknitý, bělavý. Ve stáří se šedavým až nahnědlým nádechem.

Dužina je bílá, ve stáří se stříbřitým nádechem. Chuť má houbovou, vůni nevýraznou. Výtrusný prach je bílý, výtrusy bezbarvé, elipsoidní, tenkostěnné, hladké.

▪ Šťavnatka kozí - výskyt

Šťavnatka kozí je houba vyskytující se roztroušeně ve střední a jižní Evropě, v Severní Americe a v severní Africe. V některých oblastech je vzácná. Na severu Evropy dosud nalezena nebyla. Je to druh charakteristický pro přirozené porosty horských jehličnatých lesů, občas sestupuje i do nížinných poloh. Častěji se vyskytuje na vápnitých půdách, tvoří mykorrhizu s borovicemi, smrky a jedlemi. V Maroku roste pod cedry ve výšce téměř 2000 m.

▪ Šťavnatka kozí - vliv na zdraví

Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Houby by se neměly zapařit, tím se totiž zhoršuje jejich stravitelnost a některé pak mohou být i zdraví nebezpečné. Sbírat by se houby měly do proutěných košíků nebo papírových pytlíků. Houby bychom měli sbírat v oblasti čistého životního prostředí, protože do sebe nasávají určité množství těžkých kovů a dalších látek. Houby z pěstíren jsou v tomto smyslu chráněny lépe.

▪ Šťavnatka kozí - možnosti využití

Šťavnatka kozí je chutná houba s dobrým kuchyňským využitím a to zejména do směsí. V posledních letech mizí vlivem trvalého zatížení lesů atmosférickým znečištěním i na lokalitách, kde dříve každý rok fruktifikovaly.

▪ Šťavnatka kozí - recept

Houbová směs s těstovinami

750 g hub
máslo
100 g anglické slaniny
bazalka
tymián
petrželová nať
sůl
mletý pepř
1 balení těstovin
tvrdý sýr

Na troše másla rozehřejeme na kostky nakrájenou slaninu, houby očistíme, přidáme a dusíme na tuku asi 20 minut. Přidáme jemně nakrájené bylinky, osolíme a opepříme. Uvařené a studenou vodou propláchnuté těstoviny rozdělíme na talíře, na ně dáme porci dušených hub a posypeme strouhaným sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 515x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.