Šťavnatka hnědobílá /Hygrophorus latitabundus/

▪ Šťavnatka hnědobílá - vzhled

Klobouk je široký 4 - 10 cm, tlustomasý, s podvinutým okrajem, velmi slizký. Barvu má šedivě rezavou až hnědou. Často je olivový se světlým okrajem. Lupeny jsou řídké, široké, bělavé a krémové.

Třeň je vysoký 5 - 9 cm a široký1 - 3 cm. Je válcovitý nebo vřetenovitý, na bázi vždy zahrocený, vločkatě šupinatý, velmi slizký a bělavý. Na otlačených místech je špinavě nahnědlý, s rychle mizejícím prstenem.

Dužnina je tlustá, nápadně těžká. Šťavnatka hnědobílá má bělavý třeň s nevýraznou hořkomandlovou vůni a mírnou chuť.

▪ Šťavnatka hnědobílá - výskyt

Šťavnatka hnědobílá je velmi chutná houba, která roste od září do listopadu. Nejvíce se jí daří v půdě s vápenatým podkladem, a to především v borových lesech.

▪ Šťavnatka hnědobílá - vliv na zdraví

Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější je glukan, jehož účinky ocení zejména lidé s diabetes. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.

▪ Šťavnatka hnědobílá - možnosti využití

Tuto velmi chutnou houbu můžeme v kuchyni využívat dle libosti. Lze ji sušit i nakládat, a to zejména do octa.

▪ Šťavnatka hnědobílá - recept

Nakládané houby

1 kg hub
250 ml vody
60 ml octa
celý pepř
nové koření
1 bobkový list
hořčičné semínko
1 kávová lžička cukru
sůl

Očištěné houby povaříme asi 3 minuty v osolené vodě. Čistou vodu, ocet, cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list svaříme a necháme vychladnout. Povařené, vychladlé houby narovnáme do sklenic, posypeme je hořčičným semínkem a zalijeme je vychladlým, proceděným octovým zálivem. Sklenice převážeme dvojitým pergamenovým papírem, a chceme-li je uchovat delší dobu, sterilizujeme je 20 minut při 90 ̊C. K houbám můžeme přidat v osolené vodě povařenou zeleninu nebo jenom cibuli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 397x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.