Špička obecná /Marasmius oreades/

Foto: www.houbar.cz

▪ Špička obecná - vzhled

Klobouk 2 – 5 cm, v mládí kuželovitý, později ploše rozprostřený, hygrofánní, za vlhka načervenale okrový, za sucha světle okrový až krémový. Lupeny velmi řídké, za sucha bělavé nebo krémové, za vlhka okrové.

Třeň 4 – 8 x 0,3 – 0,4 cm, plný, pružný bělavě až světle okrový.

Dužnina bělavá s příjemnou mandlovou vůní a mírnou chutí.

▪ Špička obecná - výskyt

Špička obecná roste hojně na travnatých místech, po deštích se objevuje ve velkých skupinách a kruzích.

▪ Špička obecná - vliv na zdraví

Pro správný vývoj, činnost a obnovu organismu potřebuje člověk některé aminokyseliny. Lidské tělo si je neumí vytvořit, přijímá je pouze z potravy. Obsahují je i houby, někdy ve větším množství než maso.

▪ Špička obecná - možnosti využití

Špička obecná je chutná aromatická jedlá houba vhodná do polévek. Konzumují se pouze klobouky. Čerstvé plodnice se nesmějí skladovat v uzavřeném prostoru, protože se z nich uvolňuje kyanovodík.

▪ Špička obecná - recept

Zeleninová polévka s houbami

150 g hub
200 g různé zeleniny
polévkové koření nebo vývar z kostí
2 lžíce mouky
1 vejce,
celý pepř
zelená petrželová nať
sůl

Pokrájenou zeleninu povaříme ve slané vodě s polévkovým kořením nebo ve vývaru z kostí, přidáme houby a celý pepř a dovaříme do měkka. Polévku zahustíme rozšlehanou moukou a vejcem, dochutíme petrželkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 642x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.