Špenátové hnízdo

1000 g moučných brambor
250 g sladké smetany
tuk na smažení a na pečení
1 malá cibule
200 g mraženého špenátu
1 lžíce instantního bujónu
muškátový oříšek
5 vajec
sůl, pepř
nastrouhaný ementál
2 lžíce najemno nasekané petrželky
3 malá, natvrdo uvařená vejce


Špenátové hnízdo – postup přípravy

Omyté brambory uvaříme pod pokličkou v malém množství vody, necháme je chvilku vychladnout a oloupeme je, ještě horké je protlačíme lisem na brambory a smícháme se smetanou. Oloupanou a najemno nasekanou cibuli osmahneme na tuku, poté přidáme zmrazený špenát, lžíci vývaru a trošku muškátového oříšku. Při slabé teplotě a za častého míchání připravíme špenát, který na chvilku odstavíme z plotny, za pomoci metly do něj vmícháme tři syrová vejce, nastrouhaný sýr, petrželku a trošku muškátového oříšku a dochutíme solí a pepřem.

Vysokou kulatou žáruvzdornou formu důkladně vymažeme tukem na pečení a do kruhu do ní rovnoměrně rozdělíme špenátovou směs. Do středu špenátového věnce dáme připravenou bramborovou kaši pokud možno tak, aby se obě kaše neslévaly. Nakonec do bramborové kaše rozdělíme vařená, oloupaná a rozpůlená vejce. Špenátové hnízdo potom vložíme do předehřáté trouby, kde je při 220 stupních pečeme 15 - 20 minut.

Špenátové hnízdo podáváme horké ihned po vytažení do trouby.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 898x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.