Smrž vysoký /Morchella elata/

▪ Smrž vysoký - vzhled

Klobouk je až 8 cm vysoký a 2 – 5 cm široký. Obvykle má kuželovitý nebo štíhlý tvar, většinou s dost ostrým vrcholem. Spodní okraj mírně přesahuje třeň a odsedle k němu přirůstá. Je dutý, s podélnými, téměř paralelními žebry. Mívá okrové až hnědočervené zabarvení.

Třeň je vysoký 5 – 15 cm a široký až 4 cm, nepravidelně válcovitý, často s rozšířenou horní nebo dolní částí. Je dutý, hustě vločkatý, v mládí bělavý, později zlatavý až žlutohnědý.

Dužnina je tenká, voskovitá a křehká. Ve třeni je tuhá, za syrova bez výrazné vůně a chuti. Pokud se rozhodneme ji sušit, stává se aromatickou, po tepelné úpravě je velmi lahodná.

▪ Smrž vysoký - výskyt

Smrž vysoký roste od dubna do května na vápenatých, hlinitých a písčitých půdách, především na okrajích smrčin, v luzích a křovinách, na březích řek a potoků. Hojněji můžeme smrž vysoký sbírat pouze v horských oblastech.

▪ Smrž vysoký - vliv na zdraví

Nejen smrž vysoký, ale houby obecně mají příznivé účinky na lidskou psychiku. Mají relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry a hořčíku. Obsahují také některé stopové prvky jako např. zinek, měď, mangan a jiné. Nikdy však nesbírejte houby, které se vyskytují v nebezpečných lokalitách, jako jsou chemické a jiné skládky. Houby rostoucí na těchto místech většinou obsahují nebezpečné těžké kovy jako je olovo, rtuť, kadmium a další.

▪ Smrž vysoký - možnosti využití

Smrže vysokého je, stejně jako smrže obecného, nejvhodnější zpracovat sušením. Při úpravě za syrova dbejte na správné očištění plodnic. Nezapomeňte je poté příčně rozkrojit, abyste se přesvědčili, že v nich není žádný hmyz.

▪ Smrž vysoký - recept

Smržové chlebíčky

120 g hub
smetana na vaření
půl kostky másla
200 g tvrdého sýra
pepř
sůl

Napříč nakrájené smrže vysoké udusíme na másle, opepříme, osolíme a před dokončením podlijeme smetanou. Směsí potřeme krajíčky chleba, posypeme strouhaným sýrem a krátce v troubě zapečeme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 783x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.