Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Smrž nevypadá lákavě, jeho chuť ale dostane každého! Poradíme také, jak na pěstování smržů doma

Nevzhledný, ale chutný. Asi tak by se dal nejvýstižněji popsat smrž. Houba opravdu neoslní svým vzhledem, hnědá pórovitá čepička připomínající včelí plástev má k pohádkovým hříbkům hodně daleko. Co chybí ve vzhledu, je ale přidáno k chuti. Smrž se výtečně hodí do omáček, pomazánek a výborně chutnají i sušené. V článku se dozvíte, kam na houby, jak se pustit do pěstování smržů a objevíte i chutné recepty.

Čtěte také:

Jak na zpracování hub? Podrobný návod, jak připravit mražené, zavařené i sušené houby

Kam na houby? Na smrže musíte do sadů

Do lesů za lovem hřibů se nadšenci a milovníci hub vydávají především v létě, na smrže se ale musíte vypravit už podstatně dříve. Smrži totiž patří mezi houbové pionýry, jejich čepičky se začínají klubat s příchodem jara, kdy se ještě noční teploty pohybují kolem bodu mrazu. Svět hub pak opouští s posledními květnovými dny.

Košíky jimi nenaplníte v lese, ale spíš v sadech, parcích, na loukách, v příkopech nebo na vlastní zahradě v záhoncích, které jste zasypali mulčovací kůrou. Podle mykologů se smržům daří zvláště v jasanových porostech. I v nejvhodnějších oblastech ale více než dva či tři smrže nenajdete, většinou nerostou ve velkých skupinách. Úspěšné naleziště smržů vám vystačí asi na jednu omáčku.

Protože je smrže obtížné najít i vypěstovat, bývá často připodobňován k lanýžům. Smrž je ceněný především v národě kulinářů Francii, kde se jeho cena pohybuje i okolo 100 eur za kilo. Najdete-li proto smrže, využijte jedinečné šance pochutnat si na vzácné delikatese. Kam na houby, vám pomůže zjistit také ATLAS HUB.

Smrž obecný nebo vysoký? Chuť je stejná

Smržů u nás roste mnoho druhů, samotní mykologové se na jejich počtu nemohou přesně shodnout. Všechny druhy smržů mají vějčitý tvar klobouku hnědé až žluté barvy se světlou nožkou. V Česku nejčastěji najdete smrž obecný, ale štěstí můžete mít i na smrže vysokého, tlustonohého, polovolného nebo pražského, který roste blízko lidských obydlí. Běžný houbař ale rozdíl mezi nimi nepozná, chuťově jsou navíc všechny stejně výborné.

Pěstování smržů

Vypěstovat smrže můžete i sami, výsledek vaší snahy ale bohužel není nikdy zaručen. Smrž stejně jako všechny houby potřebuje pro svůj růst specifické lesní prostředí, které nikdy nemůžeme stoprocentně napodobit. Oproti žampionům a hlívě ústřičné, je jeho pěstování obtížnější. Nejjistějším způsobem pěstování smržů je zakoupit připravenou sadbu - buď práškovou směs připravenou z podhoubí či spor, nebo suspenzi s živými zárodky několika druhů lesních hub. Tuto směs nainstalujte poblíž stromů na stinném místě zahrady do přiměřeně vlhké půdy asi do hloubky 10 až 20 centimetrů. A pak už nezbývá jen čekat, zda se smrži objeví. Smrži vám také mohou vyrůst z mulčovací kůry, to lze ale brát spíše jako bonus než pěstovatelský záměr. Právě i kvůli jejich obtížnému pěstování je cena prodávaných smržů velmi vysoká.

Posilte imunitu pomocí smrže

Kromě toho, že jsou smrže kulinářskou pochoutkou (říká se jim české lanýže), mají také mnoho pozitivních účinků na zdraví. V první řadě detoxikují játra, dále jsou vynikajícím zdrojem železa. Měli by je proto do svého jídelníčku zařadit lidé, co trpí chudokrevností. Dále působí jako antioxidanty a ochraňují tak do jisté míry tělo před rakovinou. A v neposlední řadě působí podobně jako hlíva ústřičná, posilují imunitní systém člověka. A nutno dodat, že neprohloupí ani ten, kdo se snaží hubnout a do svého jídelníčku zařadí smrž. Sto gramů syrových hub v sobě má jen něco málo přes 30 kalorií.

Smrž potěší vaše chuťové pohárky

A jak vlastně smrž chutná? Jeho výrazná chuť potěší vaše chuťové buňky, ze svého kouzla nic neztrácí ani když je sušený. Svým využitím v kuchyni se smrž řadí někde mezi houby a lanýže, nemusí jich být moc, stačí jen troška a s jídlem dělá zázraky. Je dobré ho doplňovat spíše méně výraznými potravinami, aby mohl zazářit. Vhodnými společníky vrásčitých hub jsou bylinky a brambory. Obzvlášť dobře se smrž doplňuje také s chřestem a jinou křehkou zeleninou. Pokud jste milovníci masa a neobejdete se bez něj, volte podobně jako i jiných potravin jeho jemnější varianty – mladé jehněčí, králičí nebo telecí maso. Před tím, než se pustíte do jakékoli úpravy smržů, mějte na paměti, že houby musíte pečlivě vymýt, v drobných otvorech klouboučku se totiž často usazují zrnka písku či drobný hmyz.

Smrž: Recepty 5x jinak

Jak smrži chutnají nejlépe? Odpověď na tuto otázku je individuální, jisté je, že nadšený může být každý, ať už milovníci polévek nebo masa.

Smrž

1. Smrž na másle jednoduše

Chuť smržů nejvíce vynikne, upravíte-li je přirozeným způsobem.

Ingredience:

  • šalotka
  • smrže
  • bylinky ze zahrádky
  • pepř
  • sůl
  • smetana
  • hladká mouka

Smrž na másle jednoduše - recept

Na másle nechte zesklovatět šalotku a přidejte na poloviny rozkrojené smrže. Společně vše asi pět minut poduste, na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvé bylinky ze zahrádky (k houbám se výborně hodí například tymián). V této fázi se buď můžete s chutí pustit do jídla nebo ještě přidejte trochu smetany a vzniklou omáčku zahustěte moukou. Takto upravené smrže můžete konzumovat s vařenými ranými bramborami, s chlebem nebo jen jako chuťovku bez přílohy.

2. Lahodná chřestová polévka se smrži

Výborně se smrž hodí k chřestu. Připravte si z obou potravin luxusní polévku, která vám sice zabere trošku více času, ale odmění se vám svou lahodnou chutí.

Ingredience:

  • smrže
  • pórek
  • hladká mouka
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • tymián
  • rozmarýn
  • svazek chřestu
  • smetana
  • máslo
  • pepř
  • sůl

Lahodná chřestová polévka se smrži - recept

Nejprve na másle zpěňte bílou část pórku, zasypejte trochou mouky a zalijte vodou tak, aby vznikla bílá jíška. Hotovou jíšku rozřeďte dvěma litry silného kuřecího vývaru, který následně okořeňte tymiánem a rozmarýnem. Základ polévky nechte asi hodinu povařit. Mezitím si uvařte jeden svazek chřestu. Nakrájejte ho a společně se smetanou, solí a pepřem přidejte do polévky. Po deseti minutách vaření, odstavte z plotny, vmíchejte 100 gramů másla, vyjměte bylinky, polévku rozmixujte a přelijte přes jemný cedník. A na závěr na řadu přichází smrž. Asi dvě hrsti nakrájených smržů orestujte na másle a přidejte do hotové polévky.

3. Smrž nadívaný uzeným masem

Smrž je dutou houbou a toho se v kuchyni často využívá, připravit si ho můžete s jednou z mnoha druhů nádivek. Výborně se smrž doplňuje například s chutí uzeného masa.

Ingredience:

  • smrže
  • uzené maso
  • játra
  • cibule
  • rohlík
  • mléko
  • vajíčka
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Smrž nadívaný uzeným masem - recept

Asi 200 gramů hub očistěte a odkrojte dřeň, abyste se dostali do duté části. Nádivku připravíte z 200 gramů uzeného masa, 100 gramů jater, cibule, rohlíku namočeného v mléce a vajíčka. Všechny ingredience namelte a dochuťte pepřem, solí a majoránkou. Nádivkou smrže naplňte a vložte do pekáče. Smrže pokapejte olejem a pečte dozlatova. K nadívaným smržům se skvěle hodí třeba pečené brambory. Houby můžete nadívat i náplní z jiných druhů masa, chutím se meze nekladou.

4. Jemná omáčka ze smržů – k těstovinám i masu

Nemůžeme zapomenout na milovníky omáček. Existuje mnoho receptů na přípravu smržových omáček, odlišují se svou obtížností i počtem surovin. Vybrali jsme pro vás recept, který je sice poněkud obtížnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Ingredience:

  • smrže
  • máslo
  • hladká mouka
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • smetana
  • žloutek
  • špagety

Jemná omáčka ze smržů - recept

Smrže nakrájíme na drobné kousky, které orestujeme na másle a krátce podusíme. V jiném hrnci si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou zalijeme vychladlým hovězím vývarem. Za stálého míchání směs povaříme, aby nebyla cítit mouka. Poté přidáme smrže, nastrouháme špetku muškátového oříšku, přidáme sůl, pepř a trošku citrónové šťávy. Vše společně provaříme a sametovou omáčku odstavíme. Než ji budete podávat přidejte pro zjemnění žloutek rozkvedlaný ve smetaně a jemně nasekanou petrželku. Těstoviny si uvařte a až budou al dente, smíchejte je s hotovou smržovou omáčkou. 

Smrž 

5. Luxusní pomazánka ze smržů

Zvolit můžete i odlehčenou verzi úpravy smržů, kterou můžete využít jako luxusní svačinku nebo předkrm. Výhodou pomazánky je to, že vám na ní postačí jen pár smržů. Jestliže jste na zahrádce objevili jednu či dvě čepičky smrže, tento recept je správnou volbou.

Ingredience:

  • smrže
  • cibule
  • máslo
  • tvaroh
  • tresčí játra
  • petrželová nať
  • pepř
  • sůl

Luxusní pomazánka ze smržů - recept

Na oleji nebo na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidejte na nudličky nakrájené houby. Celou směs duste do měkka. Mezitím 60 gramů másla vyšlehejte do pěny, přidejte 200 gramů tvarohu a 150 gramů tresčích jater. Až na závěr přidejte vychladlé houby, nasekanou petrželovou nať a dochuťte pepřem a solí. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.