Smil písečný /Helychrisum arenarium/

čeleď: hvězdnicovité

Smil písečný – popis

Smil písečný je drobná vytrvalá bylina s krátkým oddenkem a trsem slabých lodyh, nahoře větvitých, vlnatých, až 30 cm vysokých. Listy jsou malé, podlouhle vejčité nebo podlouhle kopinaté, celokrajné, vlnatě plstnaté. Chocholičnatá květenství jsou složena ze žlutých úborů, které mají zákrov ze široce kopinatých, citrónově zbarvených listenů a žluté kvítky s chmýrem. Shoduje se v úborech, a stavbě květů s protěží a liší se tím, že zákrovní listeny se po odkvětu hvězdicovitě nerozkládají. Smil písečný je známější pod názvem protěž písečná nebo pod lidovým označením myší ouško.

Smil písečný – léčivé účinky

Tato bylinka není zatím u nás příliš probádaná, přestože třeba v Rusku patří k velmi často užívaným léčivkám. Látky obsažené ve smilu písečném působí proti bakteriím a zvyšují vylučování žluči. Navíc mírní křeče v zažívacím traktu, snižuje kyselé sekrety z jater, zlepšuje činnost nadledvin, mírně zvyšuje tvorbu moči a celkově napomáhá zlepšení látkové výměny. Pro zlepšení tvorby žluči je dobrý odvar směsi pelyňku, řebříčku a smilu.

Užívá se též k dezinfekci ledvin zejména při chronických zánětech a usnadňuje průtok a vylučování moči. Bylina se také užívala k odstraňování některých druhů parazitických škrkavek. Silné aroma smilu je nepříjemné hmyzu, a proto se též přidává do směsí s levandulí, afrikánem a dalšími, které mají obtížný hmyz zapudit.

Použitelné části: květ a listy

Období květu: červenec až srpen

Smil písečný – Použití v kuchyni a pěstování

Listy smilu písečného se mohou používat jako aromatické koření při pečení masa. Smil písečný roste v celé Evropě, u nás hlavně na písčitých a kamenitých stráních v nížině a pahorkatině.

Tip: Čaj pro lepší trávení

2-3 čajové lžičky smilu písečného smíchejte se 3/4 litru vody, povařte 3 minuty a sceďte. Popíjejte v průběhu dne. Čaj můžete lehce přisladit medem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2647x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.