Smetanové brambory

600 g přílohových brambor
2 cibule
200 ml zakysané smetany
200 ml tučné smetany ke šlehání
200 g tvrdého sýra
1 vejce
sůl
pepř
olej


Smetanové brambory – postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky (asi ½ cm). Šlehačku a zakysanou smetanu smícháme a mírně zašleháme s vajíčkem. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme olejem, poklademe plátky brambor, osolíme, opepříme, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a jemném struhadle nastrouhaným sýrem a lehce polijeme připravenou smetanou. Na to přijde další vrstva brambor a postup opakujeme do vyčerpání ingrediencí. Poslední vrstva budou brambory, část smetany a strouhaného sýra by nám měla zbýt.

Pekáč zakryjeme alobalem nebo druhým pekáčem a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po asi 20 minutách odkryjeme, zalijeme zbytkem smetany a pečeme odkryté doměkka. Před koncem pečení posypeme smetanové brambory zbylým strouhaným sýrem.

Smetanové brambory lze podávat jako přílohu, ale i hlavní jídlo.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 605x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.