Smetanka lékařská /Taraxacum officinale/

čeleď: hvězdicovité

Smetanka lékařská – popis

Pampeliška je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5 - 40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech a tvoří je zářivě žluté květní úbory. Květní úbory jsou tvořeny až dvěma sty jednotlivými jazykovými květy. Plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu – latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

Smetanka lékařská – léčivé účinky

Pampeliška se užívá v lidovém léčitelství při jaterních obtížích a revmatismu. Má mírné močopudné a žlučopudné účinky. Působí pozitivně na metabolismus a i při onemocnění cukrovkou. Výborná je také při chronické únavě. Také působí proti degradaci kostí a chrupavek a v neposlední řadě pomáhá vyvolat menstruaci.

Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Použitelné části smetanky lékařské: kořen, list i květ

Období květu: duben až květen

Smetanka lékařská – použití v kuchyni a pěstování

Pampeliška roste hojně na loukách, mezích, pastvinách a jako obtížný plevel v zahradách. Vyskytuje se ve společenstvech mezofilních luk, na světlých sušších loukách, mezích, zahradách a také jako konkurenční plevel na polích. Mladé rostliny jsou velmi dobrým krmivem pro domácí hlodavce. Mladé pampeliškové listy, které ještě neobsahují hořké mléko, jsou výbornou zeleninou do jarních salátů, jako hodnotný zdroj vitamínu C. Pražené pampeliškové kořeny lze použít jako náhražku kávy stejně jako kořeny čekanky. Z rozkvetlých pampeliškových úborů se dá připravit dobrý pampeliškový med.

Tip: Příprava pampeliškového odvaru pro vnitřní použití

2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene se zalije šálkem vody, nechá se povařit přibližně 2 minuty, nechá se vyluhovat 10 – 15 minut v uzavřené nádobě a poté se scedí. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Pije se 2 – 4 krát denně.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2212x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.