Sluka svraskalá /Rozites caperata/

▪ Sluka svraskalá - vzhled

Klobouk 4 – 12 cm, v mládí vejčitý nebo polokulovitý, později široce zvoncovitý, ve stáří až plochý, s tupým hrbolem, často vrásčitý, za sucha políčkovitě rozpraskaný, v mládí ojíněný, šedě nafialovělý nebo stříbrný. V dospělosti obvykle lysý, kožově žlutý. Lupeny jsou vysoké a husté, často zvlněné, hlínově nažloutlé až rezavě hnědé, se zoubkatým bělavým ostřím.

Třeň 7 – 15 x 1 – 3 cm, obvykle válcovitý, na bázi často hlízovitě rozšířený, někdy i s neúplnou pochvou, nad prstenem v mládí plstnatě vločkatý, pod ním rýhovaný a vláknitý, krémově bělavý až okrový, prsten úzký blanitý, bělavý až nažloutlý.

Dužnina je měkká, vodnatě bělavá, pod pokožkou okrově žlutavá, s nevýraznou příjemnou vůní a mírnou chutí.

▪ Sluka svraskalá - výskyt

Sluka svraskalá roste v jehličnatých, zřídka listnatých lesích od nížin do vysokohorského stupně. Nejhojnatější je v horských smrčinách. Vyskytuje se pouze v kyselých půdách.

▪ Sluka svraskalá - vliv na zdraví

Tato houba je významná pro konzumaci.

▪ Sluka svraskalá - možnosti využití

Sluka svraskalá je velmi chutná, vydatná čistá a snadno poznatelná houba. Hodí se začerstva pro libovolnou úpravu, mladé, uzavřené plodnice jsou výborné v octovém nálevu.

▪ Sluka svraskalá - recept

Houby na paprice

500 g hub
40 g slaniny
2 dl smetany
20 g hladké mouky
1 cibule
1 lžíce mleté čerstvé papriky
kmín
sůl

Nakrájenou cibuli osmažíme na slanině, přidáme na větší kousky nakrájené houby, červenou papriku a rozdrcený kmín, osolíme, udusíme. Potom zaprášíme moukou, po dvou minutách odstavíme a zalijeme smetanou. Podáváme s těstovinami.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 781x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.