Slizák švýcarský /Chroogomphus helveticus/

Foto: Wikimedia, Autor: BlueCanoe

▪ Slizák švýcarský - vzhled

Klobouk je šafránově žlutý, stářím se postupně stále více zbarvuje do vínově červena, jemně plstnatý a suchý, střed s tupým hrbolem nebo ploše klenutý. V průměru má 2 - 6 cm. Lupeny jsou zpočátku stejné barvy jako klobouk, brzy však výrazně tmavnou vlivem zrajících výtrusů, kdy získávají vínově červenou barvu.

Třeň je zbarvený stejně jako klobouk, mírně plstnatý, zvláště v mládí s oranžově žlutou vláknitou oponkou.

Dužnina je oranžově žlutá, později získává vínově červenou barvu.

▪ Slizák švýcarský - výskyt

Slizák švýcarský nahrazuje ve smrkovém lese slizáka lepkavého, rostoucího pod borovicemi. Ve smíšených jehličnatých lesích pak vystupují oba druhy vedle sebe. V tomto případě se slizák švýcarský odlišuje svým suchým, matně působícím kloboukem. Staré exempláře slizáka švýcarského se dobře rozpoznávají podle většinou výrazného vínově červeného zbarvení.

▪ Slizák švýcarský - možnosti využití

Chuťově patří slizáci mezi vynikající jedlé houby. Jsou dobré v jakékoli úpravě a výborné naložené v octě. Slizáci jsou příbuzní hřibů, tvarem připomínají nýt, mají slizký klobouk a lupeny.

▪ Slizák švýcarský - vliv na zdraví

Slizák švýcarský se stejně jako ostatní houby dá použít i při redukci váhy. V houbách není tuk, ale v nich spousta prospěšných látek. Mohou také transportovat usazený cholesterol z krevního řečiště.

▪ Slizák švýcarský - recept

Dušení slizáci

400 g slizáků
1 cibule
máslo
kmín
sůl
petrželová nať

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené slizáky, okmínujeme, osolíme a dusíme do měkka. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podáváme s vařeným bramborem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 651x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.