Slizák mazlavý /Gomphidius glutinosus/

▪ Slizák mazlavý - vzhled

Klobouk je barevně variabilní v odstínech šedé, hnědé a fialové barvy, je značně slizký a vyznačuje se snadno loupatelnou pokožkou. Lupeny jsou poměrně řídké, tlusté a sbíhavé na charakteristický třeň. Šířka klobouku je 4-8 cm.

Třeň se vyznačuje citronově žlutým zbarvením na bázi. V mládí spojuje klobouk a třeň průhledný sliznatý závoj, což je další velmi dobrý rozpoznávací znak. Slizák mazlavý má třeň vysoký 5-8 cm a široký asi1 cm.

Dužnina je světle oranžová, ve třeni spíše žlutavá. Má nevýraznou chuť i vůni.

▪ Slizák mazlavý - výskyt

Setkat se s touto houbou můžeme od července do listopadu ve smrkových lesích, často v početných skupinách. Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká ke sběru, ale jinak se jedná o vynikající jedlou houbu připomínající klouzek obecný. Jak již rodové i druhové jméno napovídají, slizák mazlavý je docela dost slizká mazlavá houba. Vyrůstá obvykle pod jehličnatými stromy, zejména pod smrky. Většina houbařů jej nesbírá, a proto můžete na jednom místě najít až několik desítek exemplářů.

▪ Slizák mazlavý - vliv na zdraví

O Slizáku mazlavém bylo vědci prohlášeno, že skrze podhoubí absorbuje a koncentruje radioaktivní Cesium 137 více než 10 000 krát více oproti okolnímu pozadí. Lze tedy prohlásit, že tato houba má výborné užitné vlastnosti v případech, kdy je nutná potřeba regenerace krajiny.

▪ Slizák mazlavý - možnosti využití

Dužnina má nakyslou chuť, doporučuje se tedy k nakládání na kyselo a vhodný je také do různých masitých pokrmů, například do gulášů. Před tím, než tuto houbu seberete, musíte ji očistit, což jde docela lehce – třeň oškrábete nožem a slizkou slupku z klobouku jedním tahem stáhnete. Budete překvapeni, jaká se ze slizáka stane úhledná houba. Ve většině atlasů je popisován jako jedlá, výborná houba. Díky jeho vzhledu si jej téměř nemůžete poplést, neboť je dole na třeni sytě žlutý a záměna hrozí snad jen s klouzkem obecným, který je také jedlý, ovšem jeho třeň je bílý a namísto lupenů má rourky.

▪ Slizák mazlavý - recept

Slizáci na víně

400 g slizáků
200 ml bílého vína
150 ml smetany
2 cibule
máslo

Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na másle. Přidáme pokrájené slizáky, podlijeme vínem a dusíme, dokud houby nezměknou. Přidáme smetanu a povaříme. Zasypeme moukou a necháme zhoustnout. Podáváme s pečivem.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Arganový olej BIO 100ml Wolfberry

Výživný olej na pleť, vlasy, nehty, na opalování Arganový pleťový olej BIO…

Cena: 220 Kč

Malinový olej BIO 100ml Wolfberry

Kosmeticý olej ze semen maliníku, vhodný na opalování Malinový olej Wolfberry…

Cena: 370 Kč

Mrkvový olej BIO 100ml Wolfberry

Kosmetický olej na pokožku, vhodný na opalování, regeneruje, vyhlazuje pleť…

Cena: 120 Kč

Měsíčková mast 100ml Dr.Popov

Proslulá tradiční mast určená pro citlivou, suchou a normální pleť.…

Cena: 105 Kč

Olej ze semínek vinné révy 250ml WB

Olej ze semínek vinné révy Wolfberry 250 ml je vynikajícím zdrojem…

Cena: 239 Kč

CYTOSAN Fomentum gel, Energy 100ml

Bioinformační mast k dekoxikaci a regeneraci těla Cytosan fomentum gel je…

Cena: 407 Kč

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte