Slizák lepkavý /Chroogomphus rutilus/

▪ Slizák lepkavý - vzhled

Klobouk je široký 3 -10 cm, červenohnědý, lepkavý, lupeny jsou žlutooranžové, později až nahnědlé. Klobouk je lysý v mládí s lepkavým povrchem.

Třeň je vysoký 5 -10 cm a široký 1,5 -2 cm. Je velký, bělavý, dole žlutý.


Dužnina
je na bázi třeně citrónově žlutá, výtrusný prach je černavý, výtrusy hnědé, vřetenovité, poměrně tlustostěnné, hladké.

▪ Slizák lepkavý - výskyt

Slizák lepkavý je rozšířen v celé Eurasii, v Severní Americe i v Japonsku. Byl také zavlečen s vysazovanou borovicí i na jižní polokouli. Vyskytuje se v létě i na podzim hromadně v jehličnatých lesích, pouze pod borovicemi, a to od nížin až do subalpínského stupně na Slovensku, kde roste pod kosodřevinou.

▪ Slizák lepkavý - vliv na zdraví

Slizák lepkavý jako ostatní houby obsahuje cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. V mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin, usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby jsou bohaté na chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení, dále množství esenciálních aminokyselin. Některé druhy hub, například hřiby nebo žampiony jich obsahují více než maso. V houbách se však nachází i aminokyseliny, které naše tělo nevyužívá a které mohou u některých jedinců způsobit alergickou reakci.

▪ Slizák lepkavý - možnosti využití

Všechny druhy slizáků jsou jedlé, dobré houby, které je možné používat ve všech kuchyňských úpravách, někdy je vhodné pokožku klobouku sloupnout.

▪ Slizák lepkavý - recept

Zapékané houbové žemle

200 g hub
100 g ementálu
žemle
2 vejce
sůl
máslo

Z žemlí odkrojíme vršek a trochu střídky vydlabeme, aby se daly naplnit. Podle počtu žemlí si připravíme dušené houby, do kterých vmícháme 1 až 2 vejce a osolíme je. Touto směsí naplníme žemle. Povrch posypeme strouhankou a strouhaným ementálem. Pokropíme máslem a na vymaštěném plechu zapečeme v troubě 10-15 minut.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 605x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.