Šiškovec černý /Strobilomyces strobilaceus/

▪ Šiškovec černý - vzhled

Klobouk je 5 – 12 cm široký, v mládí polokulovitý, pak klenutě polštářovitý se širokými, vatovitými, černavými šupinami, naspodu s velkými, hranatými, hnědými póry a černohnědým, vláknitě šupinatým, dřevnatě tuhým třeněm, který má bělavý prstenec.


Rourky jsou dlouhé a ž 1,5 cm a na řezu získávají načervenalou barvu. Ústí rourek jsou nahnědlá, po otlačení červenající.

Třeň je mohutnější, až 20 cm vysoký a 3 cm široký. Většinou je válcovitý, hrubý, pod prstencem vločkatý. Je stejně zbarvený jako klobouk.

Dužnina je suchá, vatovitá, ale pružná, ve třeni téměř dřevnatá. Na řezu ihned červená, postupně černá. Má nevýraznou zemitou vůni a příjemnou chuť.

▪ Šiškovec černý - výskyt

Šiškovec černý roste místy hojně od července do října v jehličnatých, smíšených a listnatých lesích pod smrky a borovicemi, ve vyšších polohách. Tmavá šupinatá plodnice připomíná spíše prehistorické zvíře než jedlou houbu. Svým podivným vzezřením není podobný žádnému jinému druhu. Lidově se mu někdy říká černoušek či kominíček.

▪ Šiškovec černý - vliv na zdraví

Houby jsou těžce stravitelné, a proto je nekonzumujte ve větších dávkách, aby nedocházelo k přetěžování trávicího ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku. Také malé děti a starší lidé to s houbami nesmí přehánět. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Není dobré jíst houby na noc, lépe uděláte, když si je připravíte k obědu.

▪ Šiškovec černý - možnosti využití

Šiškovec černý je jedlý, ale nikterak kvalitní. Jeho využití v kuchyni je prakticky všestranné. Lze ho použít na řízky i do salátu, ve kterém je vizuálně nezvyklá jeho načernalá barva.

▪ Šiškovec černý - recept

Houbová polévka ze sušených hub

smetana na vaření
80 g másla
1 cibule
100 g sušených hub
3 lžíce hladké mouky
ocet
sůl

Nejdříve sušené houby ponoříme do vlažné vody a necháme je chvíli bobtnat. Očistíme si cibuli a nakrájíme. Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme asi polovinu mouky a připravíme si světlou jíšku. Jíšku zalijeme studenou vodou, osolíme a přidáme houby. Nyní vše asi 45 minut povaříme. Přimícháme zbytek mouky se smetanou a ještě asi 3 – 5 minut povaříme. Na závěr houbovou polévku okyselíme octem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1942x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

dneska sme našli šiškovce černýho poprve