Shiitake /Lentinula edodes/

Shiitake - vzhled

Klobouk má houba shiitake světle hnědý až hnědý, nestejnoměrně zbarvený, někdy s bílými skvrnami. Jeho průměr se pohybuje od jednoho do deseti centimetrů. Shiitake patří podobně jako hlíva ústřičná mezi dřevokazné houby.

Třeň je šupinatý a nahnědlý, masitý a velmi pevný.

Dužnina je tvořena bělavými šupinami, které postupně tmavnou.

▪ Shiitake - vliv na zdraví

Shiitake obsahuje množství různých zdraví prospěšných látek, které se v nejúčinnější formě vyskytují pochopitelně v čerstvých plodnicích. Na základě rozsáhlých vědeckých výzkumů je pravidelné užívání těchto hub doporučováno k prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob a k posílení celkové obranyschopnosti organismu. Shiitake účinně snižuje hladinu cholesterolu, působí proti vzniku vysokého krevního tlaku a upravuje hladinu cukru při onemocnění cukrovkou. Velmi významné jsou též účinky antialergické, protivirové a preventivně protinádorové, houba shiitake je už podle historických herbářů označována za protirakovinnou houbu. Pomáhá při arterioskleróze a chorobách srdce a cév, je tedy i v těchto případech složkou vhodné diety.

▪ Shiitake - možnosti využití

Pro svou lahodnou kořeněnou chuť a výrazné aroma si houba shiitake vysloužila pojmenování perla mezi houbami. Má všestranné využití v orientální i evropské kuchyni a dieteticky jde o velmi cennou potravinu. Díky své nízké energetické hodnotě a řadě výživných látek, polysacharidů, bílkovin, vitamínů a stopových prvků je zvláště vhodná i při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Dobře zasytí a přitom nezatíží organismus.

Houbu shiitake můžeme použít samostatně místo masa nebo jako přídavek do všech masitých pokrmů. Výtečná je její kombinace s kuřecím, králičím a rybím masem. Upravovat ji můžeme všemi tradičními způsoby, tedy dusit, smažit, zapékat, fritovat, grilovat a případně i udit. Při dušení houby podléváme jen minimálně, aby vynikla jejich jedinečná chuť. Kromě dušení lze houby připravit i v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, a dále zpracovávat mnoha rozmanitými způsoby. Buď zcela jednoduše na cibulce s vejci jako klasickou smaženici nebo dušené (do salátů s rajčaty, hlávkovým salátem či zelím).

Pomocí dalších libovolných přísad vytvoříme směs na těstoviny či toasty, výborná je do polévek, zapékaných zeleninových pokrmů a ve smetanových omáčkách. Smažit lze houby shiitake buď přírodně, ochucené pouze kmínem a solí, nebo obalované jako řízky. Na grilu je můžeme potírat například směsí oleje, česneku, soli a citronové šťávy. Pokud používáme sušené houby, je třeba nechat je před další úpravou nabobtnat ve vařící vodě. Pro přípravu asijských specialit doporučujeme sušené houby shiitake předem naložit do kvalitní sójové omáčky zředěné trochou vody.

▪ Shiitake - recept

Rychlá omáčka z houby shiitake

50 g hub shiitake
polévková lžíce másla
polévková lžíce hladké mouky
150 ml smetany nebo mléka
1 lžíce bujónu

Houby shiitake nakrájíme, s máslem vložíme do misky a v mikrovlnné troubě nastavené na silný výkon vaříme asi čtyři minuty, aby houby změkly. Potom přimícháme lžíci mouky, smetanu nebo mléko a bujón. Tři minuty povaříme. Hotovou omáčkou přeléváme maso, nejlépe hovězí steak, ale hodí se i k masu sojovému.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 885x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.