Ryzec statný /Lactarius repraesentaneus/

▪ Ryzec statný - vzhled

Klobouk 6 – 15 cm, v mládí sklenutý, brzy se vtlačeným středem, často s nízkým tupým hrbolkem, na okraji silně podvinutý a v mládí huňatý, jinde obvykle pouze vrostle vláknitý, za vlhka slizký, chrómově žlutý, zlatožlutý až žlutooranžový, na otlačených místech purpurově fialovějící.

Třeň 7 – 16 x 2 – 3 cm, většinou válcovitý, se silnou korovitou pokožkou, v dospělosti dutý, na vrcholu hladký, suchý a ojíněný, nížeji ďubkovaný, za vlhka slizký a s kapkami vody na povrchu, zbarvený jako klobouk nebo o něco světlejší, na otlačených místech fialovějící.

Dužnina silná, tvrdá a kompaktní, ve stáří křehká, bělavě krémová, na vzduchu fialovějící, aromatická, nejprve nasládlá, později s hořkou příchutí. Mléko hojné, bílé až vodnatě bělavé, na vzduchu se sráží, nejprve má mírnou chuť, po chvíli nahořklou.

▪ Ryzec statný - výskyt

Ryzec statný roste vzácně ve vlhkých smrčinách, vrbinách a březinách od podhůří do vysokohorského stupně. Dává přednost kyselým nevápencovým půdám.

▪ Ryzec statný - možnosti využití

Ryzec statný není jedlý.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 462x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.