Ryzec smrkový /Lactarius deterrimus/

▪ Ryzec smrkový - vzhled

Klobouk 3 – 10 cm, v mládí nízce sklenutý a často i s nízkým hrbolkem, brzy ploše rozprostřený, nakonec ploše až nálevkovitě prohloubený, na okraji zpočátku široce podvinutý, potom ostrý, za vlhka slizký, za sucha leskle ojíněný, na okraji většinou lemovaný úzkým oranžovým pásem, pokožka načervenale oranžová, místy výrazně zelenající.

Lupeny dosti husté, nestejně dlouhé, okrově oranžové na otlačených místech špinavě zelenající.

Třeň 3 – 7 x 1 – 2,5 cm, většinou válcovitý, zpočátku plný, brzy dutý, dosti křehký, světle oranžový až červenooranžový, na otlačených místech zelenající, na bázi s okrovým plstnatým podhoubím.

Dužnina tvrdá, v mládí pevná, ve stáří drobivá, v klobouku nažloutlá, pod pokožkou zelená, v dutině třeně bělavá, na řezu oranžovějící, voní ovocně a zasyrova má mírně svíravou až nahořklou chuť.

▪ Ryzec smrkový - výskyt

Ryzec smrkový roste velmi hojně v mladých mechatých smrčinách.

▪ Ryzec smrkový - vliv na zdraví

Čerstvé houby obsahují 70 – 95% vody, po usušení se jejich hmotnost sníží až desetinásobně. Sušina hub obsahuje 5 – 30% bílkovin.

▪ Ryzec smrkový - možnosti využití

Ryzec smrkový je chutný, vhodný do polévek, omáček, nádivek, na opékání a nakládání do octa.

▪ Ryzec smrkový - recept

Houby v těstíčku

500 g hub
2 vejce
60 g hladké mouky
1 dl mléka
ztužený tuk
sůl

Plátky hub nebo celé menší klobouky namočíme v těstíčku a z obou stran osmažíme na tuku.

Těstíčko: Vejce rozkvedláme s mlékem, moukou a troškou soli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1512x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.