Ryzec ryšavý /Lactarius rufus/

▪ Ryzec ryšavý - vzhled

Klobouk 3 – 9 cm, s hrbolem, neslizký, nepásovaný, pravidelně červenohnědý. Lupeny jsou nažloutlé až červenohnědavé.

Třeň 5 – 10 x 1 – 2 cm, ve stáří dutý a křehký, ojíněný, zpočátku bělavý, později rezavě načervenalý.


Dužnina
pevná, bělavá, pod pokožkou třeně a klobouku rezavě načervenalá, s pryskyřičnou vůní a palčivou chutí. Mléko hojné, bílé, na vzduchu nemění barvu, velmi palčivé.

▪ Ryzec ryšavý - výskyt

Ryzec ryšavý roste hojně až masově v kyselých jehličnatých lesích od nížin do vysokohorského pásma.

▪ Ryzec ryšavý - vliv na zdraví

Za normálních okolností je Ryzec ryšavý nejedlý.

▪ Ryzec ryšavý - možnosti využití

Pokud se pokrájené plodnice namočí aspoň na 8 hodin do studené vody, palčivé látky se vyluhují a houba se dá použít k různým úpravám nebo konzervovat (výluh se musí vylít a houby je nutné ještě propláchnout).

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1159x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.