Ryzec pravý /Lactarius deliciosus/

▪ Ryzec pravý - vzhled

Klobouk 4 – 14 cm, v mládí nízce sklenutý, na okraji podvinutý, později na středu vtlačený až široce nálevkovitý a na okraji ostrý, masitý, tvrdý, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha často ojíněná, neslupitelná. Lupeny jsou široké, dosti husté, nestejně dlouhé, ve stáří výrazně sbíhající na třeň, oranžově nažloutlé až oranžově okrové.

Třeň 3 – 7 x 1,5 – 3,5 cm, v mládí plný a pevný, později dutý a dosti křehký, na načervenalém až světle oranžovém podkladě bělavě ojíněný, místy s oranžovými ďubkami.

Dužnina dosti silná, v mládí tvrdá a pevná, později křehká, bělavá, na řezu ihned červenající, voní ovocně, chuť má mírnou, kořenitou, někdy mírně ostrou. Mléko v mládí hojné, mrkvově červené, po delší době šedozelenající.

▪ Ryzec pravý - výskyt

Ryzec pravý roste pouze pod borovicemi, především na travnatých či mechatých okrajích mladších porostů.

▪ Ryzec pravý - vliv na zdraví

Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Houby se rychle kazí, nikdy je nenechávejte na hromadě nebo v neprodyšných igelitových sáčcích a taškách. Houby ihned po nasbírání očistěte a rozkrájejte. Sbírejte pouze zdravé a nečervivé houby. Nesbírejte houby rozmáčené, staré, rozměklé nebo plesnivé. Pozor si dávejte, aby houby byly čerstvé a nezapařené.

▪ Ryzec pravý - možnosti využití

Ryzec pravý je jedlý, lahodný, nejlepší ze všech ryzců, vhodný k úpravě začerstva a ke konzervování v octě nebo soli.

▪ Ryzec pravý - recept

Vařené houby s křenem

700 g mladých hub
2 kostky masoxu
50 g másla
70 g nastrouhaného křenu

V 1,5 l bujonu ze dvou kostek masoxu vaříme houby 25 minut (větší nakrájíme na kousky). Uvařené houby posypeme na talíři nastrouhaným křenem a polijeme rozpuštěným máslem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1549x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.