Ryzec peprný /Lactarius piperatus/

▪ Ryzec peprný - vzhled

Klobouk 6 – 15 cm, nejprve mírně sklenutý, potom na středu prohloubený, lysý, bělavý, ve stáří se světle okrovými skvrnkami. Lupeny jsou velmi nízké a husté, nažloutlé nebo bělavé.

Třeň 3 – 10 x 1 – 3 cm, plný, tvrdý, bělavý.


Dužnina tvrdá, bělavá, s nevýraznou příjemnou vůní a palčivou chutí. Mléko je palčivé, bílé, na vzduchu nemění barvu.

▪ Ryzec peprný - výskyt

Ryzec peprný roste velmi hojně v listnatých a jehličnatých lesích.

▪ Ryzec peprný - vliv na zdraví

Houby, jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, abyste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku.

▪ Ryzec peprný - možnosti využití

Ryzec peprný je jedlý, ale chutný pouze v jediné úpravě (viz. Recept).

▪ Ryzec peprný - recept

Opékaný Ryzec

300 g ryzce peprného
100 g slaniny
1 větší cibule

Klobouky nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme na tuku z vyškvařené slaniny, která zůstává na pánvi společně s opraženou cibulkou. Dochucujeme solí a kořením, podáváme se s pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1552x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.