Ryzec osikový /Lactarius controversus/

▪ Ryzec osikový - vzhled

Klobouk 7 – 15 cm, na středu prohloubený, na okraji v mládí podvinutý, tvrdý, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha zpočátku lehce plstnatá, ve stáří lysá, bělavá, často se špinavě okrovými až červenorůžovými skvrnami. Lupeny jsou úzké a husté, sbíhají na třeň v mládí světle krémové, později s růžově masovým odstínem.

Třeň 3 – 5 x 2 – 4 cm, tvrdý, hladký, bělavý, někdy narůžověle skvrnitý, na otlačených místech žlutavý.

Dužnina silná, tvrdá, pevná, bělavá, pod pokožkou klobouku někdy narůžovělá, pod pokožkou třeně žloutnoucí, se slabou ovocnou vůní, zpočátku hořká, pak palčivá. Mléko hojné, trvale bělavé, s palčivou, někdy i nahořklou a svíravou chutí.

▪ Ryzec osikový - výskyt

Ryzec osikový roste pod osikami a některými druhy topolů.

▪ Ryzec osikový - vliv na zdraví

U některých lidí způsobuje žaludeční obtíže, bývá uváděna jako nejedlá.

▪ Ryzec osikový - možnosti využití

Obecně je Ryzec osikový nejedlá houba, někdy jej však nakládají do soli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 479x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.