Ryzec nasládlý /Lactarius subdulcis/

▪ Ryzec nasládlý - vzhled

Klobouk 3 – 6 cm, většinou s nevýrazným hrbolem, vždy suchý a matný, nepruhovaný, červenohnědý až kožově nahnědlý, na okraji světlejší. Lupeny jsou nízké, často vidlené, sbíhající na třeň, v mládí světle krémové, později světle okrové, ve stáří bělavě poprášené výtrusným prachem a na ostří narezavěle skvrnité.

Třeň 3 – 8 x 0,5 – 1,8 cm, ve stáří dutý, většinou se světlým rezavě oranžovým až hnědě načervenalým odstínem.

Dužnina bělavá, okrově narezlá, s ploštičným pachem, chuť má většinou mírnou. Mléko u mladých plodnic hojné, bělavé až vodnatě bělavé, na vzduchu nemění barvu, obvykle nepalčivé, ale nahořklé.

▪ Ryzec nasládlý - výskyt

Ryzec nasládlý roste v bučinách.

▪ Ryzec nasládlý - možnosti využití

Ryzec nasládlý je nejedlá houba.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 574x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.