Rudoušek uťatý /Rhodocybe gemina/

Foto: Wikimedia, Autor: Strobilomyces

▪ Rudoušek uťatý - vzhled

Klobouk rudoušek uťatý široký 4 - 10 cm, vyklenutý, v dospělosti plochý až vmáčklý, zprohýbaný, v mládí dlouho s podvinutým okrajem, masově hnědorůžový s prosvítavými okrovými skvrnami.

Třeň je 3 - 7 x 1 - 2 cm, válcovitý, bělavý až masově růžovohnědý. Ve stáří plný, na vrcholu lehce pomoučený, na bázi s nepříliš početnými kořínkovitými provazci. Bývá bělavý až načervenalý.

Dužnina světle narůžovělá, se silnou kořenitou vůní.

▪ Rudoušek uťatý - výskyt

Rudoušek uťatý roste nepříliš hojně jednotlivě či ve skupinách, především v lesích smrkových, vzácně pod listnáči. Někde je hojnější, jinde zcela chybí.

▪ Rudoušek uťatý - vliv na zdraví

Látkou, která je u mnohých hub pro člověka asi nejcennější, je glukan, jehož účinky ocení zejména cukrovkáři. Tato látka vykazuje velmi příznivý vliv na krev a cévní soustavu, zbavuje tělo cholesterolu a prospívá správné funkci srdce. O glukanu je také známo, že se využíval jako prevence vzniku rakoviny vyvolané radioaktivním zářením. Glukan také pomáhá v boji s bradavicemi a jinými kožními problémy. Tuto látku řadíme mezi přírodní polysacharidy, pomáhá udržovat lidský organismus v rovnováze a posiluje jeho obranyschopnost.

▪ Rudoušek uťatý - možnosti využití

Rudoušek uťatý je výborná jedlá houba vhodná ke konzumaci za čerstva i ke konzervování v octě. Vzhledem výrazné vůni by se měla kombinovat s nevonnými druhy hub.

▪ Rudoušek uťatý - recept

Houbařský prejt

600 g mletého masa - směs vepřového a hovězího
300 g hub
200 g brambor
3 vejce
200 ml mléka
olej
pepř
sůl

Houby očistíme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Brambory uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Mleté maso dáme do mísy, přidáme houby, sítem prolisované brambory, vejce, mléko, sůl, pepř a promícháme. Vymastíme si sádlem pekáček, vložíme připravenou směs, pokapeme trochu navrchu olejem nebo sádlem, dáme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova. Podáváme s bramborem, chlebem ale chutná výborně i studený jen tak samotný.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 727x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.