Zázračná kombucha detoxikuje a léčí tělo. Objevte tajemství této "houby"

Kombucha je zázračný nápoj, jehož pozitivní účinky využívali už staří Číňané. Nyní patří k nejoblíbenějším doplňkům stravy v přírodní medicíně a mimo jiné pomáhá při kožních onemocněních, cukrovce, zánětech a žaludečních potížích.

Tento kvašený nápoj se připravuje z černého a zeleného čaje a kombuchové kultury, která vypadá jako šedohnědá rosolovitá placka. Někdy se nesprávně říká, že je to houba, ale jde o symbiózu několika druhů kvasinek a octových bakterií.

Barva nápoje nemusí být vždy stejná, záleží na druhu čaje, takže můžete pít kombuchu tmavě červenou nebo i medovou. Pokud si kombuchu budete pravidelně dopřávat, měl by se vám posílit imunitní systém, zlepšit trávení a spánek a detoxikovat organismus. Říká se také, že kombucha je dobrý lék na kocovinu. Kombucha se prodá á už hotová, samozřejmě je ale lepší si ji připravit doma, protože kupovaný nápoj je většinou pasterizovaný. Máte rádi černý čaj? Připravte si kořeněné vitamínové čaje podle našich receptů

Kombucha - recept

Jak tedy připravit kombuchu z pohodlí vašeho domova?

Na 2 litry budete potřebovat

  • dva litry vody,
  • 150 gramů cukru,
  • 8 gramů čaje
  • a kombuchovou kulturu.

Kombuchovou kulturu si můžete buďto zakoupit v prodejně zdravé výživy či bylinářství, nebo si ji vypěstovat doma sami z původní kombuchy, což může být lepší, jelikož v obchodech bývají kombuchy někdy zvadlé.

Postup

  1. Připravená kultura se vnoří do sladkého čaje, nejčastěji se využívá čaj černý, ale použít můžete i zelený čaj nebo bylinkové odvary.  
  2. Postup je pak podobný jako u přípravy čaje – uvaříte vodu, přidáte do ní cukr, zamícháte a 10 minut louhujete 4 čajové pytlíky nebo 8 gramů sypaného čaje.
  3. Až vytáhnete čajové sáčky, necháte čaj vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho přelijete do skleněné nádoby. Kombuchovou kulturu položíte světlejší stranou na hladinu a sklenici přikryjete ubrouskem a upevníte gumičkou. Sklenici je dobré dát na místo, kde není přímé sluneční světlo.
  4. Nápoj pak bude hotový podle teploty v místnosti, ideálně je připravený za 5 až 7 dní. Pokud ho necháte kratší dobu, bude v něm více cukru a naopak, když ho necháte déle, bude nápoj perlivější a octový, protože kombucha v něm bude kvasit.
  5. Kombucha se může pro lepší chuť ochutit kousky ovoce nebo zázvorem.

Kombucha pro vitalitu2Příprava kombuchy.

Pěstování kombuchy

Pokud nebudete věřit kombuchové kultuře z obchodu, můžete se vrhnout na její vypěstování. Kombuchu rozmnožíte, když jednu vrstvu z té původní kombuchy opatrně odloupnete a dáte do nového roztoku. Pak se kultura na hladině vytvoří sama. Více o kombuche a jejích účincích se dočtete tady!

TIPY

  • Kombucha nesmí přijít do styku s kovovým předmětem, dobré je tedy nápoj přelévat přes plastové sítko.
  • Každá kultura se dá použít asi pětkrát, poté ji vyhoďte.
  • Ideální je na přípravu použít černý cejlonský čaj, pak bude nápoj mít výraznou chuť.

Skladování kombuchy

  • Přelijte nápoj do zavřených pet láhví a v ledničce by měl vydržet nejméně měsíc.
  • Kombucha je nejlepší ráno nalačno pro nastartování trávení.

Stáhnout v PDF

Chcete se na cokoliv zeptat? Obraťte se na naše poradce:

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Bezinková šťáva 100% Beutelsbacher 0,7l…

100% bezinková šťáva Čerstvá vylisována šťáva z plodů divoce rostoucího…

Cena: 72 Kč  87 Kč 

Čerstvá KURKUMA ve slaném nálevu 280g

Kořen čerstvé kurkumy v nálevu Podávejte jako přílohu k indickým jídlům.…

Cena: 98 Kč  127 Kč 

VitaPop® lízátka

Lízátková úleva při nachlazení, 12 lízátek Kdo vyrobil první lízátko…

Cena: 40 Kč  51 Kč 

Mandlový olej za studena lisovaný 500ml ESI

Kvalitní olej určený k masážím i k přípravě jídel Mandlový olej obsahuje…

Cena: 252 Kč  292 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte