Jak se zbavit trémy? Řešením je nadhled, odstup i důkladná příprava

img
29. 06. 2016 Přečteno: 2003x

Tréma je zvláštní psychologický fenomén. Vědci ji už dlouho zkoumají, ale zdá se, že si s ní nakonec musí poradit každý sám. Tréma je naprosto běžný pocit, který občas cítí úplně každý, a to obzvláště v naší kultuře. Kořeny trémy můžeme najít nejspíš v útlém dětství, kdy sebevědomí mohlo být narušeno rodiči, učiteli nebo nějakou špatnou zkušeností. V tomto článku vám poradíme, jak se zbavit trémy.

Celá naše společnost je ovládána tlakem na výkon a úspěch. To jsou hodnoty, za které se sbírají body. Proto svým výkonům přisuzujeme tak vysokou hodnotu. A to je to, co v nás vyvolává skličující pocity trémy a strachu z nezdaru. Člověk si například ríká: "Když se mi to nepodaří, když udělám chybu, nebudu stát za nic." Tyto myšlenky jsou původci následné paralýzy strachem, a to strachem ze selhání.

Tréma – kdo by ji neznal!

Mezi lidmi existuje jen velmi málo těch, kdo neví, co je to tréma. Při veřejných vystoupeních cítí trému až 50% z nás. Tréma je strach. Strach z vlastního selhání před podáním nějakého důležitého výkonu. Tréma provází téměř každého, kdo není zvyklý pravidelně vystupovat před větším počtem lidí, ať už jde o diváky, posluchače nebo kolegy v práci.

Tréma se ale nevyhýbá ani profesionálním hercům. Na někom je tréma vidět více a na někom méně, ale týká se téměř každého z nás. A každý z nás si musí vytvořit svůj vlastní know-how, jak se s trémou vypořádat, aby nás neochromila. Dnes se pokusíme si otázku trémy rozebrat, a pak se s ní i vypořádat. Zjistíme, jak se zbavit trémy natrvalo a s láskou.

Jak se tréma projevuje?

Tréma ovlivňuje fungování celého našeho těla. Na fyzické úrovni tělo reaguje na pociťovaný strach a úzkost zpravidla:

  • zvýšeným pocením, specificky pocením dlaní
  • zvýšenou srdeční frekvencí
  • žaludeční nevolností, bolestí v břiše, nechutenstvím
  • svalovým třesem (rukou nebo nohou)
  • střevními obtížemi
  • suchem v ústech
  • červenáním, návaly horka do hlavy nebo naopak extrémní bledostí

Na mentální úrovni působí tréma takto:

  • snížení schopnosti soustředění
  • zmatenost a roztěkanost
  • silné pocity strachu ze selhání
  • emoční vypjetí, stres
  • neschopnost ovládat své myšlenky

Pokud důvěrně znáte většinu z výše uvedených pocitů, pak je načase s trémou zatočit. Není to nemožné! Práce na sobě může být i zábavou. Je to výzva, které bychom neměli odolat. My jsme silnější, než naše tréma. To je první důležitá věc, kterou si musíme uvědomit, když se ptáme, jak se zbavit trémy.

Je tréma racionální?

Není. Tréma je iracionální strach, který dokáže nabýt takových rozměrů, že nás může zcela ochromit. Katastrofické scénáře, které naše strachem ovládaná mysl dokáže vytvořit, nemají s realitou nic společného.

Kdo už někdy před lidmi vystupoval, ví sám nejlépe, že skutečnost nebyla ani zdaleka tak strašidelná jako naše představy ovládané trémou. Tréma je součást našeho bludu. Když se ptáme, jak se zbavit trémy, odpovědí je naplno si uvědomit její nedůvodnost a nesmyslnost.

Tréma - co se za ní skrývá?

Každý, kdo cítí trému, by se měl zeptat sám sebe, co za tímto pocitem je. U každého to bude něco jiného. Společným jmenovatelem je strach. A ten sám o sobě je ve své povaze zcela nesmyslný. Strach není na místě! Proč také? Uvědomme si základní věc. Lidé, před kterými vystupujeme a máme strach z jejich úsudku (co tomu řeknou, zda se před nimi ztrapníme nebo co si o nás budou myslet), jsou ve své podstatě úplně stejní jako my.

Jsou to lidé, kteří se také bojí, také dělají chyby, také si někdy neví rady. Ti lidé, kteří nás tak znervózňují, nejsou o nic lepší, než jsme my. To jen my jim v téhle vypjaté chvíli přisuzujeme větší moc a hodnotu, než ve skutečnosti mají. Sami se pak cítíme malí, nejistí a naše sebevědomí trpí.

Jedna chyba vás nesmí položit

Každý člověk může něco splést, udělat chybu, zmýlit se. Každý. Proto nelpěte na tom, abyste byli právě vy dokonalí. Ne! Dokonalost je nudná, fádní, kdo je perfektní a bezchybný, ten nikdy nevykouzlí úsměv ve tváři ostatních. Proto na sebe nemějte přehnané nároky. Vycházejte ze své přirozené podstaty, kterou je lidství. A k lidem patří všechno, jen ne naprostá dokonalost. A tím je život právě krásný.

Všichni také víme, že svět se kvůli přešlapu rozhodně nezboří a všechno půjde dál. Naše případné zaškobrtnutí chod dějin opravdu neovlivní a paměť lidí je krátká. Proto nedělejme v mysli z našeho vystoupení událost většího významu, než skutečně má. Zkuste to, co vás čeká, postavit do kontextu s celým vaším životem, s tím, co je ve vašem životě skutečně důležité. Nebo porovnejte své vystoupení s tím, kolik obtížnějších věcí jste už v životě vykonali. A naše tréma? Na nic ji nepotřebujeme, neslouží nám. Svoji pozornost věnujme tomu, co nám pomůže, ne tomu, co nám ubližuje.

Ať tréma nevládne nám, ať my vládneme jí!

Lehko se to řekne. Jak to ale udělat? Návodů, doporučení a různých tipů je celá řada. My se s trémou zkusíme vypořádat metodou, kterou je nadhled. Domnívám se, že pokud se dokážeme na situaci, na sebe, stejně jako na celý život podívat s nadhledem, zmizí většina těch tolik nepříjemných pocitů, které nás sužovaly, a my už se nebudeme muset ptát, jak se zbavit trémy.

Tréma je špatným pánem

Jak se vypořádat se strachem? Nejprve si jej uvědomíme. Naplno jej připustíme, přijmeme tento pocit. Neodmítejte ho, nepotlačujte ho. Dokud strach cítíme, je v nás. Přijměte tento strach jako váš prozatímní způsob reakce na situaci a neodsuzujte se za to, že strach cítíte. Cítí ho někdy úplně všichni! Ano, momentálně máte strach. Ale vy jste ti, kdo rozhodnou, že už vám na nic dobrého neslouží.

Pojďme teď strach nahradit nějakou pozitivní emocí, a to nejlépe emocí zcela protichůdnou. Opakem strachu je láska. Láska k životu, láska k sobě, láska k lidem, láska k tomu, co mě čeká. Řekněte si, že to, co vás čeká, není katastrofa, je to výzva, ke které můžete přistoupit také radostně a s láskou. Strach a vzrušení jsou vlastně stejné pocity, jen mají opačnou polaritu. Proč mít strach, když se můžete těšit? Adrenalin ve vaší krvi lze využít i pozitivně.

Nadhled, odstup a podpora sebe sama

Další skvělou možností je poměrně jednoduchá věc. A tou je odstup. Odstup především od sebe a od svých skličujících pocitů. Přílišné ztotožnění se se vším, co v danou chvíli cítíte, vás může pohltit. Proto se zkuste stát nezávislými pozorovateli sebe sama. Vystupte ze sebe. Pozorujte se tak, jako byste pozorovali cizí osobu, kterou máte sice rádi, ale nejste emočně zainteresováni v jejích pocitech.

Pokuste se sami sebe sledovat, ne se topit v záplavě emocí této bytosti. Vy nejste všechno to, co právě cítíte, a co s vámi tak zmítá. Vy jste skvělá lidská bytost plná lásky, která podpoří a uklidní tu, která se momentálně tolik bojí.

Nepodceňujte přípravu

Každý způsob veřejného vystoupení, přednášky, pohovorů si žádá jiný způsob přípravy, co se týče technických podmínek. Je samozřejmé, že se připravíme tak dobře, jak jen to půjde, že náhodě necháme jen minimum věcí, které nemůžeme ovlivnit. Připravíme si podklady, pomůcky, vyzkoušíme veškerá technická zařízení, se kterými budeme pracovat, protože pokud nebude fungovat počítat či mikrofon, nebo pokud zapomeneme důležité věci doma, je jasné, že nadhled jako řešení problému asi nebude stačit.

V tomto případě platí beze zbytku staré přísloví „Těžce na cvičišti, lehce na bojišti“. Improvizovat si může dovolit jen ten, kdo má trému pod kontrolou a kdo si věří, že se dokáže vypořádat hravě i s neočekávanými potížemi či komplikacemi.

Udělejte maximum toho, co můžete, abyste věděli, že vše, co můžete mít pod kontrolou, skutečně pod kontrolou máte. Když jste si jistí, že se můžete spolehnout na lidi kolem, na techniku a na to, že vše je na svém místě, pak už můžete s klidným nadhledem, se vztyčenou hlavou a s úsměvem předstoupit s láskou před ostatní lidi, ať už jich je pět nebo sto. Nakonec přece všechno dobře dopadne!



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.
  • Marek Hrkal
    9. 11. 2018 21:05
    Tréma je při veřejném vystupování a prezentování opravdu problémem číslo jedna pro spoustu lidí. Možná dokonce víc než 50 %. Souhlasím, že dobrá příprava vede k uklidnění. Bohužel těch potenciálně stresových situací se během prezentování může objevit docela dost. Dali jsme s kolegy dohromady 10… celý příspěvek
Další články z rubriky

Gestalt terapie pomůže vytříbit životní cíle. Objevte psychoterapeutickou metodu, která používá koncept „tady a teď“

Gestalt terapie jakožto forma psychoterapie není mezi lidmi až tak moc známá. Přitom mívá skvělé výsledky zejména s ohledem na seb...

Moc podvědomí: Příběhy, které vás mohou inspirovat k životní změně

Moc podvědomí je vskutku závratná. Jenže málo lidí si tento fakt uvědomuje. Lapeni jsou do svých dávných strachů a marně se jich snaží zbavit. Proč je tak složité přeprogramovat naši nevědomou mysl? A kam až vá...

Deprese i špatnou náladu mohou zahnat netradiční terapie. A budou vás bavit!

Ve chvíli, kdy nám není zrovna do smíchu, hledáme různé cesty a terapie, které nám pomohou nepoddat se špatným náladám. Dramaterapie, muzikoterapie, arteterapie – to vše nám může být velmi k užitku. Zažeňte dep...

Pláč a jeho očistná moc. Proč jsou slzy tak důležité?

Pláč je přirozenou reakcí organismu. Dochází k němu zejména při zvýšené emoční zátěži. Slzy se však mohou vyskytnout i v případě, že byl dotyčný vystavený nějakému silnému alergenu, či chemické látce. Vědci dok...

Sociální vazby můžete podpořit i společným poslechem hudby

Kvalitní sociální vazby jsou pro člověka velmi důležité, neboť díky nim může pociťovat bezpečí, sounáležitost, porozumění i lásku. Obecně existuje hned několik způsobů, jak je můžete posilovat. Jedním z nich je...

Spřízněné duše mívají silné duchovní spojení. Poznejte typy spříznění a najděte se v jednom z nich!

Pojem spřízněné duše je skloňován ve společnosti ve všech pádech. Dokonce panuje obecné dogma, že každý hledá v životě tu svou, je...

Zklamání v přátelství může zanechat hlubokou ránu na duši. Jak se s ním co nejlépe vyrovnat?

Zklamání v přátelství představuje velmi složitou situaci, která má zřídka kdy nějaká řešení. V momentu, kdy jste zrazeni někým, ko...

Důvěryhodný člověk: Poznejte jej podle typických rysů a vyhněte se zklamání!

Důvěryhodný člověk není ani zdaleka samozřejmostí ve všech mezilidských vztazích. Ve společnosti se totiž vyskytují i lidé, kteří nějakým způsobem maskují své skutečné pocity, věří fámám, či je dokonce podporuj...

5 tipů, jak udržet svou pozornost

Chtělo by se říct, že káva, káva, káva, káva, a ještě jednou káva, avšak i ta má své limity. Navíc, při nadměrném užívání i tento lahodný mok se stává více jedem než „lékem“, jak by řekl Paracelsus. Pozornost l...

Zlobí vás paměť? Vyzkoušejte byliny na zlepšení paměti

Paměť zlobí snad každého. A znáte to – čím jsme starší, tím horší to je. Není na tom však nic neobvyklého. Paměť trápí už většinu lidí středního věku. Pokud je to v normě, nemusíme se ničeho obávat, přesto ale ...

Trénink paměti pomocí luštění křížovek je efektivní. Na co dalšího se ještě zaměřit?

Paměť je pro lidi velice důležitá. Tvoří totiž životní příběhy. Vše začíná již v útlém dětství, kdy se učíme základním návykům. Dí...

Pravidelný trénink mozku může zpomalit stárnutí

Mezi nejčastější funkce mozku, které chceme udržovat v kondici jsou paměť (krátkodobá i dlouhodobá), schopnost učit se a udržet pozornost. Prvním…

Diogenův syndrom se nevyznačuje pouze chorobným sběratelstvím: Jak ho poznat a utnout včas?

Diogenův syndrom je porucha chování, která nejčastěji postihuje starší dospělé nezávisle na pohlaví. Její hlavní charakteristikou ...

Závislost na nakupování: Jak ji poznat a navždy vystrnadit ze života?

Závislost na nakupování neboli oniománie je, dá se říct, jednou z nejpřijatelnějších závislostí ve společnosti. Navenek nemusí působit jako problém, závislému ale může nadělat mnoho nesnází v životě. Pokud chce...

Nová práce vás nemusí stresovat. Inspirujte se tipy, jak překonat nervozitu a úzkost

Nová práce bývá často nadějí na lepší zítřky. Může ovšem představovat i určitý stres, který je naprosto normální u každého, kdo mě...

Záchvaty vzteku se mohou vyskytnout i u dospělých. Jak se jim úspěšně ubránit?

Záchvaty vzteku bývají obvyklé v dětství a dle psychologů nejsou ničím nenormálním. Daly by se také nazvat jakousi běžnou součástí vývoje dítěte. Ti nejmenší se teprve společensky přijatelnému chování učí a neu...

Duševní zdraví může ovlivnit do značné míry i jídlo. Jaké potraviny preferovat?

Duševní zdraví souvisí velmi úzce se skladbou jídelníčku, ačkoliv se o této skutečnosti příliš nehovoří. Jedno je však jisté, skla...

Zdravá střeva zajistí dobrou náladu i psychickou pohodu

Zbytečně jim neškodit. Zařadit do jídelníčku něco z toho, co jim nadmíru chutná: alespoň 1 x denně! Psychika a zdravá střeva: Jak to funguje? …

Přírodní antidepresiva – víme, co vám pomůže od úzkostí a depresí

Bylinky a rostliny uleví od bolesti, nervozity nebo úzkosti. Teplý bylinný čaj vás příjemně zahřeje a přiměje zvolnit a relaxovat. Při užívání…

Únava, křeče a vysoký krevní tlak? Nejspíš vám chybí hořčík!

Hořčík je důležitý pro více jak 300 procesů v lidském těle. Potřebuje ho každá buňka. Důležitý je obzvláště pro kosti, zuby, svaly a nervové…

Relaxační techniky, které spolehlivě eliminují stres: Pusťte se do nich a zklidněte mysl i tělo!

Relaxační techniky vám mohou pomoci eliminovat nakumulovaný stres. Taktéž vám zlepší kvalitu života, pakliže se léčíte s nějakou n...

Ticho léčí a regeneruje neurony. Kde ho v uspěchané civilizaci hledat?

Ticho léčí, o tom nelze pochybovat. Kde ho ale v hektické době plné neustálých stimulů hledat? Leckdy jej nemůžeme dohnat ani ve volné přírodě, kde se pohybuje čím dál více dalších lidí. Naskýtá se tu však jedn...

Terapie smíchem: Cesta ke zdravému vnímání reality a získání nadhledu

Smích léčí, říká se. A možná je na tom hodně pravdy. Je až překvapivé, že pohroma, která zachvátila planetu se zaměřuje právě na dýchání a plíce, tedy symbol naší radosti a svobody. Nenechte se obrat o prostřed...

Ranní meditace zklidní mysl a dodá energii na celý den

Ranní meditace vás dokáže na počátku dne pozitivně naladit. Díky ní můžete zvládnout daleko více činností než obvykle. Vaše mysl se zharmonizuje a posílí. Jen tak něco vás tedy nerozhází. Pravidelné meditování ...

Diogenův syndrom se nevyznačuje pouze chorobným sběratelstvím: Jak ho poznat a utnout včas?

Diogenův syndrom je porucha chování, která nejčastěji postihuje starší dospělé nezávisle na pohlaví. Její hlavní charakteristikou ...

Naučte se správně dýchat. Hluboké dýchání potlačí stres a zmírní příznaky chronických onemocnění

Když chceme žít zdravěji, snažíme se lépe jíst, hýbat, pečujeme o spánkovou hygienu a celkově více dbáme na svůj životní styl. Čas...

Závislost na nakupování: Jak ji poznat a navždy vystrnadit ze života?

Závislost na nakupování neboli oniománie je, dá se říct, jednou z nejpřijatelnějších závislostí ve společnosti. Navenek nemusí působit jako problém, závislému ale může nadělat mnoho nesnází v životě. Pokud chce...

Máte výkyvy nálad nebo umíte své rozpoložení držet na uzdě? Metody, které vás srovnají

Výkyvy nálad či střídání emočního rozpoložení je běžnou součástí života. Hojně se vyskytují především v období puberty, těhotenstv...