Rosolovec červený /Tremiscus helvelloides/

▪ Rosolovec červený - vzhled

Plodnice je vysoká až 12 cm, v průměru mívá maximálně 7 cm. Rosolovec červený v mládí připomíná tvarem i povrchem jazyk - okraje houby se ohrnují a tvoří často laloky. Časem se ale střed rosolovce propadá dovnitř, a tak se tvarem změní v nálevku. Stářím se mění i barva a povrch. Z tmavě oranžové postupně tmavne až do červenohnědé, hladký klobouk vrásní. Povrch někdy pokrývá bělavá, chmýřitá vrstvička.

Třeň je krátký, zbarvený do červena a u báze až do bíla. Při stisknutí houby ucítíte mezi prsty rosolovitou hmotou, při rozříznutí plodnice uvidíte o odstín světlejší dužninu.

Dužnina je silná asi 2 – 5 mm, pružná a rosolovitá. Ve stáří se téměř roztéká a mění barvu z oranžové do žluté.

▪ Rosolovec červený - výskyt

Rosolovec červený nenajdete v nížinách, uvidíte ho ve vyšších nadmořských výškách. Vyhovuje mu vápenatá půda, objevíte ho například u lesních cest. Roste velmi vzácně ve skupinách na tlejícím dřevě, obvykle ponořeném pod povrchem půdy (zdánlivě ze země), především v jehličnatých lesích.

▪ Rosolovec červený - vliv na zdraví

Houby obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně.

▪ Rosolovec červený - recept

Houbový guláš

500 g čerstvých hub
sklenka vody
1 lžíce sádla
50 g slaniny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky (může být trochu pálivé)
1 lžička drceného kmínu
pepř
sůl

Čerstvé houby si očistíme a nakrájíme na kousky. Do připraveného hrnce dáme škvařit sádlo se slaninou a necháme osmahnout nakrájenou cibuli nadrobno. Když nám cibulka zesklovatí, tak přidáme mletou papriku a rychle promícháme. Nyní do hrnce přidáme nakrájené houby a celou tuto houbovou směs osolíme, opepříme a také přidáme kmín. Houby si zprudka osmahneme a zaprášíme je moukou. Následně přidáme utřený, či rozmačkaný česnek. Za stálého míchání základu necháme odpařit přebytečnou vodu. Podlijeme vodou (můžeme vývarem) a vše necháme povařit. Při vaření guláše především hlídáme tvrdost hub.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 438x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.