Rooibos /Aspalathus linearit/

čeleď: bobovité

Rooibos – popis

Rooibos je svérázný, 1 až 1,5 m vysoký keř, který je pokrytý drobnými speřenými lístky a ostrými jehličkami. Celý keřík má po usušení nečervenalou barvu, podle které dostal i své jméno. Keřík kvete drobným žlutým květem.


Rooibos – léčivé účinky

Nápoj rooibos má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků jako například železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor a hořčík. Proto není divu, že popíjení rooibosu má pozitivní vliv na lidi trpící mnoha civilizačními nemocemi. Mohou ho pít lidé s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi.

Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže. Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestem hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Protože neobsahuje žádný kofein, můžete ho popíjet celý den a mohou jej pít i děti nebo těhotné ženy.

Použitelné části rooibosu: nať

Období květu: květen až červenec

Rooibos – použití v kuchyni a pěstování

Rooibos je označení pro nápoj připravovaný z jihoafrické rostliny s latinským označením Aspalatus Linearis. Tuto rostlinu můžeme nalézt v Kapské oblasti Jihoafrické republiky, kde roste na suchých a písčitých místech. Zbytkem světa byl rooibos objeven až počátkem minulého století. Typická rezavo - červená barva, pod kterou rooibos známe, však není jeho původní. V průběhu svého růstu na prudkém africkém slunci má tato rostlina barvu zelenou a červené zabarvení získá až během přípravy po procesu fermentace. K přípravě známého nápoje se používají sušené lístky. V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad.

Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Získaný nápoj je červenohnědý, což vysvětluje, proč se rooibosu někdy říká „červený čaj“.

Tip: Čaj

Rooibos se většinou prodává sypaný, ale pořídit se dá i porcovaný v sáčcích. Doporučuje se zalít vroucí nebo 90 stupňů horkou vodou a nechá se louhovat 3 - 5 minut. Na rozdíl od běžného čaje nehrozí, že když nápoj včas nescedíte, tak bude hořký a příliš silný. Dochutit jej můžete medem, cukrem, citronem nebo mlékem. Míchat se může i s jinými druhy bylin a čajů např. honeybush.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 884x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.