Remoska je stále v kurzu! Vyzkoušejte rychlé a jednoduché recepty z remosky

Remoska je stále v kurzu! Vyzkoušejte rychlé a jednoduché recepty z remosky

Remoska a její historie

Remoska je jeden z historických důkazů o šikovnosti českých ručiček. Tento ryze český vynález totiž spatřil světlo světa již v roce 1957 a velmi brzy se stal oblíbeným pomocníkem mnoha domácností. Není divu, remoska zvládne zastoupit elektrickou troubu i plynový sporák, umí totiž péct, vařit, dusit, smažit, rozmrazovat a dokonce i ohřívat. Pro to vše vám stačí trocha místa a elektrická zásuvka. Skvěle se tak hodí do menších kuchyní i na chaty. Díky své životnosti a nenáročnosti na údržbu si ale své místo vydobyla i v dnešní moderní době. Uvařit s ní totiž zvládne i naprostý kuchařský začátečník, a to rychle a bez zbytečného nádobí.

Jak remoska funguje?

Většina remosek se skládá ze tří základních dílů – mísy, víka a podstavce. Mísa s nepřilnavým povrchem slouží k umístění veškerých potravin, podstavec pak usnadňuje manipulaci s remoskou a dává jí stabilitu. Velmi důležitou součástí remosky je pak její víko. To je totiž vybaveno topnou spirálou, která zajišťuje rovnoměrné pečení, vaření i dušení. Víko remosky ale obsahuje i důležité ventilky, které umožňují odvod přebytečné páry během přípravy pokrmu. Potraviny si tak i při dlouhém pečení zachovají svoji šťavnatost, vůni a důležité vitamíny. Víko je pak vybaveno také vypínačem a napájecí šňůrou. Stačí tak zastrčit remosku do zásuvky a během několika okamžiků se můžete pustit do vaření.

Výhody remosky

Hlavní výhodou remosky je bezesporu její jednoduchost. Na rozdíl od trouby zde totiž nemusíte řešit správné nastavení teploty, programu či roštu, vše jednoduše vložíte do mísy, zakryjete víkem a pečete bez dalších starostí. Remoska vám tak šetří drahocenný čas, nervy, ale samozřejmě i místo a náklady na energie. Vaření v remosce je navíc o mnoho zdravější. Nepřilnavý povrch remosky totiž umožňuje vaření pouze s minimálním množstvím tuku.

Jakto, že jsou pokrmy z remosky tak dobré a šťavnaté a jejich příprava trvá jen chvíli? Tajemství je v proudění tepla. V běžném pečení v troubě se totiž nejdříve ohřívá okolní vzduch, který až následně začne ohřívat jídlo. Teplo v remosce ale vchází přímo do surovin. Celá příprava je tak o poznání rychlejší a levnější a navíc nedojde k nežádoucímu vysušení jídla.

Recepty z remosky – předkrmy a chuťovky

Pečené papriky plněné mletým masem

Ingredience

  • 400 – 500 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • 4 velké červené papriky
  • 1 cibule
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 1 vejce
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • strouhanka dle potřeby
  • mléko dle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • bobkový list
  • tymián
  • 1 lžička cukru

Pečené papriky plněné mletým masem - recept

Mleté maso ochutíme solí, pepřem a majoránkou, přidáme utřený česnek dle chuti. K masu poté přidáme několik lžic mléka a strouhanku tak, aby vznikla hustá směs, která se dá tvarovat. Papriky seřízneme na vrchu a odříznout pokličku si schováme. Papriky zbavíme jader a důkladně je umyjeme. Vyčištěné papriky plníme masovou směsí. Naplněné papriky vložíme do remosky, masovou směs zasypeme na jemno pokrájenou cibulí a přikryjeme čepičkou. Vše pak podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut. Po 20 minutách přidáme jemně nasekaná konzervovaná rajčata, která dochutíme cukrem, solí, pepřem, tymiánem a bobkovým listem. Vše pečeme dalších 15 minut. Hotové plněné papriky podáváme ještě teplé.

Sváteční nádivka z remosky

Ingredience

  • 300 g uzeného masa nebo slaniny
  • 5 tvrdších rohlíků
  • 300 ml mléka
  • 6 vajec
  • čerstvé bylinky dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • majoránka
  • máslo na vymazání remosky
  • strouhanka na vysypání remosky

Sváteční nádivka z remosky – recept

Rohlíky i uzené maso nakrájíme na drobno, vložíme do remosky a krátce zapečeme. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozmícháme s mlékem. Směs žloutků a mléka poté přidáme k rohlíkům a slanině. Přidáme pokrájené bylinky dle chuti. Skvěle se hodí například čerstvá petržel, pažitka, špenát nebo kopřivové listy. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou a špetkou muškátového květu. Na závěr jemně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Směs navrstvíme do remosky a pečeme do zlatova. Sváteční nádivku jíme samotnou nebo jako přílohu k pečenému kuřeti.

TIP: Vegetariáni mohou uzené maso vynechat. Nádivka je výborná i pouze s bylinkami a čerstvými špenátovými listy.

Recepty z remosky – hlavní chody

Hovězí na červeném víně

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (zadní)
  • 3 velké cibule
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 plechovka krájených rajčat

Na marinádu

  • 100 ml červeného vína
  • 2 PL vinného octa
  • 4 kuličky celého pepře
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • sůl
  • pepř

Hovězí na červeném víně – recept

Hovězí maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Z červeného vína, vinného octa, plátků česneku a koření vytvoříme marinádu. Maso vložíme do marinády, důkladně promícháme a necháme uležet alespoň 7 hodin. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V remosce rozhřejeme olivový olej a smažíme cibuli do růžova. Poté přidáme kousky masa a necháme zatáhnout. Přidáme zbytek marinády a konzervovaná rajčata. Vše pak ještě podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přiklopíme víkem a dusíme asi 90 minut do měkka. Hovězí na červeném víně podáváme s bramborovým pyré.

Kapr na česneku

Ingredience

  • 4 filety z kapra
  • 150 ml bílého vína
  • 3 PL olivového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 1/2 citronu

Kapr na česneku – recept

Porce kapra omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Poté maso dochutíme solí a pepřem dle chuti a potřeme prolisovaným česnekem. Porce naskládáme do remosky, přidáme bílé víno a trochu oleje. Vše pak zasypeme na kolečka pokrájenou cibulí a petrželkou. Přidat můžeme také bobkový list a několik kuliček celého pepře. Kapra pečeme v remosce do změknutí asi půl hodiny. Podáváme ihned, ideálně s bramborem nebo s chlebem a zeleninovou oblohou.

Vepřové kostky na rozmarýnu

Ingredience

  • 700 g vepřové plece
  • 2 velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř

Vepřové kostky na rozmarýnu – recept

Vepřovou plec omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. V remosce rozpustíme sádlo a zprudka na něm opečeme maso. Přidáme na kolečka pokrájenou červenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme jednu snítku rozmarýnu, sůl, pepř a podlijeme vodou. Vepřové maso pečeme do měkka asi hodinu. Během pečení maso podléváme výpekem, v případě potřeby přidáme vodu. Hotové maso ozdobíme druhou snítkou čerstvého rozmarýnu a podáváme s vařeným bramborem.

Francouzské brambory

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 4 vejce
  • 150 g slaniny
  • 100 ml smetany
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 PL olivového oleje
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Francouzské brambory – recept

Brambory důkladně omyjeme a překrojíme na půlky nebo na čtvrtky. Smícháme olivový olej, kůru z půlky citronu, lžíci citronové šťávy a na jemno nastrouhaný česnek. Přidáme malou lžičku soli. Vzniklou marinádu promícháme s brambory, vložíme do remosky a pečeme asi 20 minut.

Mezitím si pokrájíme slaninu na drobné kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na hrubo. Vše přidáme k bramborám, promícháme a pečeme dalších 10 – 15 minut, dokud brambory zcela nezměknou.

Vejce promícháme se smetanou, směs dochutíme solí a pepřem. Vzniklou směsí přelijeme brambory v remosce, vypneme ji a necháme dojít asi 5 minut. Francouzské brambory podáváme s kyselou okurkou nebo zelným salátem.

Recepty z remosky – sladké pokrmy a moučníky

Rýžový nákyp s meruňkami

Ingredience

  • 130 g rýže
  • 700 ml mléka
  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 500 – 700 g meruněk (kompotovaných nebo čerstvých)
  • rozinky dle chuti
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • tuk na vymazání remosky
  • strouhanka na vysypání remosky

Rýžový nákyp s meruňkami – recept

K mléku přidáme špetku soli a přivedeme ho k varu. Přidáme propláchnutou rýži, polovinu másla a vaříme za stálého míchání doměkka. Rozinky ponoříme do horké vody a necháme bobtnat. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a části cukru vyšleháme sníh.

Poté co nám rýže změkne, ji necháme chvíli vychladnout. Poté k ní vmícháme zbytek másla a cukru. Přidáme rozinky, žloutky a vanilkový cukr. Na závěr jemně vmícháme sníh. Polovinu rýžové směsi vložíme do vymazané a strouhankou vysypané remosky. Poklademe půlkami kompotovaných nebo čerstvých meruněk. Vrstvu ovoce poté přikryjeme zbytkem směsi. Pečeme do zlatova asi 20 minut.

TIP: Rýžový nákyp chutná skvěle i s jiným ovocem – doporučujeme švestky nebo jablka.

Ovocný koláč z remosky

Ingredience

  • 100 g tuku (např. Hera)
  • 150 g krupicového cukru
  • 140 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ovoce dle chuti (např. rybíz, maliny, třešně, švestky, jablka hrušky…)

Ovocný koláč - recept

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky společně s tukem a cukrem utřeme do pěny. Postupně přidáváme hrubou mouku a vlažné mléko, přidáme prášek do pečiva a vypracujeme hladké těsto. Remosku vyložíme pečicím papírem nebo vysypeme hrubou moukou. Rozetřeme těsto a poklademe ho sezónním ovocem dle naší chuti. V případě potřeby ovoce dosladíme vanilkovým cukrem. Pečeme do zlatova asi 30 minut. Před ukončením pečení zkontrolujeme těsto pomocí špejle.

TIP: Pokud obalíte ovoce v hrubé mouce, zajistíte, že se v koláči nepropadne na dno. 

Máte také nějaké zaručené recepty z remosky? Podělte se s námi v komentáři pod článkem. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.