Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o jiných jsme jen slyšeli a některé nám mohou přijít i poněkud zvláštní. Pokud byste se na Vánoce ocitli třeba v Itálii nebo Španělsku, mohla by vás překvapit dekorace vánočního stolu, kterou tvoří vánoční poleno. A to není vše – francouzské vánoční poleno mívá dokonce podobu sladké rolády. Proč se o Vánocích zdobí poleno, jaký má tento zvyk význam a jak si vánoční poleno připravit?

Vánoční poleno v rodinném krbu

Vychází z tradice, kdy se rodina na Štědrý večer setkávala u krbu. Do něj přiložili silné poleno, předem ozdobené stuhami, ovocem či listím, které hořelo celou noc. Po celou dobu si pak rodina kolem krbu povídala, děti poslouchaly příběhy prarodičů, zpívaly se vánoční písně a dodržovaly se další tradice na Štědrý den

Věřilo se, že takové vánoční poleno má magickou ochranou moc. Popel z něj se nechával v domě, který měl údajně chránit před blesky po celý rok. Část popela se také zahrabávala na pole pro zajištění bohaté úrody.

Vánoční poleno v kamnech nahradily dekorace na stole

Tento zvyk pochází z 12. století, kdy byl rozšířen ve většině evropských zemích, zejména v Itálii, Franci a Anglii. Postupně však vymizel, jak se z obydlí vytrácely krby a nahrazovaly je kamna a jiná topná zařízení. Místo zapáleného polínka se tak začalo objevovat vánoční poleno jako dekorace – ozdobené svíčkami, stužkami, zelení a podobně.

Vánoční poleno má původ už v keltských oslavách slunovratu

Při pátrání po významu této tradice ale musíme jít ještě dál do minulosti. Samotný zvyk pálení vánočního polena v krbu vychází z mnohem starší tradice, která však s Vánoci neměla nic moc společného. Jde totiž o původně keltský zvyk. Keltové jakožto pohanský kmen Vánoce neslavili, na podobný čas (21. prosince) však připadal jeden z nejvýznamnějších keltských dnů – zimní slunovrat. Ten se oslavoval pálením ohňů a jmenoval se Alban Arthuan

Tradicí také bylo zapálit oheň v každé domácnosti. Hořel 12 dní a celou dobu se o něj staral pán domu. Jako první se zapálilo speciálně vybrané poleno. To se předtím polívalo pivem či medovinou, mazalo medem a sypalo moukou na znamení dobré úrody, poté se zdobilo jmelím a jinými stálezelenými rostlinami. Toto poleno bylo prvním, které zažehávalo návrat slunce. Podívejte se také na další keltské svátky

Francouzské vánoční poleno – sladká roláda

Francie je zemí vyhlášených gurmánů, proto se není čemu divit, že právě tady dostala dávná tradice ještě trochu jinou podobu. Francouzské vánoční poleno je totiž symbolizováno sladkou pečenou roládou, která je nazdobena do podoby dřevěného polena. Roláda bývá naplněna máslovým krémem, polita čokoládou nebo kávovou polevou. Francouzské vánoční poleno jako typický francouzský zákusek se zrodilo v Paříži v 19. století a připravuje se dodnes. Vyzkoušejte ho také!

vánoční poleno2Francouzské vánoční poleno.

Recept - vánoční poleno

Na poleno budete potřebovat:

- 6 vajec

- ¼ hrnku hladké mouky

- ¾ hrnku krupicového cukru

- ¼ hrnku kakaa

Na kakaový krém budete potřebovat:

- 1 hrnek moučkového cukru

- 1 hrnek změklého másla

- ½ hrnku hořké čokolády

- 1 lžička vanilkového extraktu

Francouzské vánoční poleno – příprava dezertu

  1. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj část cukru.
  2. V druhé místě ušleháme žloutky se zbylým cukrem do husté pěny.
  3. Do ní vmícháme prosáté kakao, mouku a přidáme ušlehaný sníh.
  4. Těsto vlijeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme ke krajům.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.
  6. Upečený plát necháme trochu vychladnout a překlopíme na arch pečicího papíru, který jsme poprášili moučkovým cukrem.

Kůra na poleno - příprava

  1. Čokoládu rozlámeme na kousky a ve vodní lázni ji rozpustíme.
  2. V míse utřeme moučkový cukr s máslem, přidáme čokoládu a vanilkový extrakt.
  3. Vše promícháme a rozetřeme na vychladlý plát těsta. Následně srolujeme do rolády a zbylým krémem potřeme poleno po povrchu.
  4. Pomocí špejle pak vytvoříme strukturu, aby poleva připomínala kůru.

Hotovou roládu můžete položit na štědrovečerní tabuli. Uvidíte, jak tato tradiční francouzská pochoutka ozvláštní klasickou přehlídku vašeho vánočního cukroví.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

MAHA NARAYANA olej 180ml

MAHA NARAYANA olej 180 ml, Link Naturals Products Masážní olej dle ájurvédské…

Cena: 289 Kč  399 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro každodenní…

BIO kondicionér pro každodenní použití Zelený čaj a citrus Ta nejlepší BIO…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Kondicioner Kiss My Face - pro objem

BIO kondicionér pro objem - Kiss My Face Ta nejlepší BIO péče o vaše…

Cena: 179 Kč  249 Kč 

Organic ALOE VERA 1l EV - exp. 31.1.2020…

šťáva z listů, zlepšuje zažívání a trávení, posiluje organismus a…

Cena: 420 Kč  574 Kč 

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte