Pekařství a cukrářství

Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o jiných jsme jen slyšeli a některé nám mohou přijít i poněkud zvláštní. Pokud byste se na Vánoce ocitli třeba v Itálii nebo Španělsku, mohla by vás překvapit dekorace vánočního stolu, kterou tvoří vánoční poleno. A to není vše – francouzské vánoční poleno mívá dokonce podobu sladké rolády. Proč se o Vánocích zdobí poleno, jaký má tento zvyk význam a jak si vánoční poleno připravit? Vánoční poleno v rodinném krbu Vychází z tradice, kdy se rodina na Štědrý večer setkávala u krbu. Do něj přiložili silné poleno, předem ozdobené stuhami, ovocem či listím, které hořelo celou noc. Po celou dobu si pak rodina kolem krbu povídala, děti poslouchaly příběhy prarodičů, zpívaly se vánoční písně a dodržovaly se další tradice na Štědrý den.  Věřilo se, že takové vánoční poleno má magickou ochranou moc. Popel z něj se...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Už máte zaděláno na vánočku? A co kdybyste letos zkusili něco nového, ale zároveň velmi tradičního?...

Pekařství a cukrářství: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná...

Pekařství a cukrářství: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích...

Pekařství a cukrářství: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety...

Pekařství a cukrářství: Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině

Loupáky jsou česká klasika. Srdcovka, kterou v dětství snídával alespoň občas...

Pekařství a cukrářství: Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Stejně jako pomlázka, kraslice nebo třeba beránek k Velikonocím patří i mazanec....

Pekařství a cukrářství: Jak upéct dokonalý jablečný štrúdl, jaký se podával za Rakouska-Uherska?

Jablečný štrúdl nebo závin - chcete-li. Leckdo ho pokládá za český národní...

Pekařství a cukrářství: Jak na první kváskový chleba krok za krokem?

Jste už unavení kvalitou kupovaných chlebů? Chcete jíst kvalitní pečivo, ale zároveň za něho nechcete každý...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte