Pekařství a cukrářství

Nejoblíbenější české retro dezerty: Likérové špičky

Vzpomínáte si na populární retro dezerty, které jste mohli sehnat snad v každé cukrárně v Československu? Rakvičky se šlehačkou, kremrole, punčáky, nanuk Míša nebo oblíbené likérové špičky. Také se vám někdy po některém z těchto dezertů zasteskne? Připravili jsme si pro vás recept na nefalšované likérové špičky. Retro dezert jako vyšitý, právě to jsou likérové špičky. Začaly se vyrábět v 60. letech minulého století, ale opravdový boom nastal teprve v 70. a 80. letech. Tehdejší cukráři se shodují, že likérové špičky byly opravdovým hitem, počet vyrobených kusů šel do tisíců a cukrárny je nestíhaly vyrábět. Byly levné a zároveň vynikající, původně se totiž vyráběly s vaječným koňakem, až později se přešlo na náplň, která byla vyráběna ze sušeného mléka a vlivem toho šla jejich kvalita dolů. Vraťte se s námi do starých časů a připravte si dezert, na kterém ujíždělo doslova celé...

POKRAČOVÁNÍ

Pekařství a cukrářství: Vánoční poleno – původně keltská tradice, dnes francouzský dezert

Vánoční tradice po světě jsou různé. Některé sami dodržujeme a přijdou nám běžné, o...

Pekařství a cukrářství: Staročeský vrkoč aneb tak trochu jiná vánočka

Už máte zaděláno na vánočku? A co kdybyste letos zkusili něco nového, ale zároveň velmi tradičního?...

Pekařství a cukrářství: Vánoční štola je vláčná a voňavá pochoutka - jen se zakousnout!

Znáte vánoční štolu? Štola je vlastně taková nepečená vánočka z kynutého těsta doplněná...

Pekařství a cukrářství: Upečte si povidloň! Zapomenutý klenot ze srdce Šumavy

Tenká vrstva těsta z odpalovaného těsta, vláčný krém z jogurtu a smetany a vrstva poctivých domácích...

Pekařství a cukrářství: Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček neboli banana bread

Znáte banana bread? Jedná se o chutné pečivo, které vzniklo téměř před 90 lety...

Pekařství a cukrářství: Upečte si voňavé loupáky, jaké znáte z dětství! K snídani i ke svačině

Loupáky jsou česká klasika. Srdcovka, kterou v dětství snídával alespoň občas...

Pekařství a cukrářství: Bez mazance nejsou Velikonoce! Dokonalý velikonoční mazanec krok za krokem

Stejně jako pomlázka, kraslice nebo třeba beránek k Velikonocím patří i mazanec....

Pekařství a cukrářství: Jak upéct dokonalý jablečný štrúdl, jaký se podával za Rakouska-Uherska?

Jablečný štrúdl nebo závin - chcete-li. Leckdo ho pokládá za český národní...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte